Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Nelikumīgos doktora grādus RPIVA ieguvušas arī pazīstamas personas

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā (RPIVA) nelikumīgos doktora grādus ieguvušas arī sabiedrībā zināmas personas. Viņu vidū arī Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzēja, pazīstamā baleta zinātniece Gunta Bāliņa un Rīgas domes deputāte un premjera ārštata padomniece Baiba Brigmane (Vienotība), piektdien ziņo Latvijas Avīze.

"Esmu šokā. Process, kam gāju cauri, lai iegūtu doktora grādu, nebija viegls, un arī naudas ieguldījums bija diezgan ievērojams. Studijas doktorantūrā bija nopietnas, disertācija tika izskatīta arī VZKK un atzīta par doktora grādam atbilstošu. Tāpēc uzskatu, ka doktora grādu esmu ieguvusi godīgā ceļā, un tas man nebūtu atņemams," laikrakstam sacīja G.Bāliņa.

Arī B.Brigmane jūtas vīlusies: "Visas procedūras, kas nepieciešamas doktora grāda iegūšanai, ir veiktas. Darbs ir nopietni recenzēts un analizēts, doktora programma, kurā studēju, – akreditēta. No manas aizstāvēšanās līdz doktora grāda piešķiršanai pagāja divi mēneši. Ja kādam bija iebildumi pret to, ka saņemu grādu, šajā laikā iebildumus varēja paust. Taču nav manā varā lemt, kādam jābūt risinājumam šajā situācijā."

Jau ziņots, ka izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) ir uzdevis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamentam sadarbībā ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu veikt pārbaudi par konstatētajiem iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem saistībā ar doktora zinātnisko grādu piešķiršanu RPIVA.

Akadēmija sākotnēji vainu par nepamatoti piešķirtajiem doktora grādiem neuzņēmās un vainoja Latvijas zinātnes padomi (LZP). Savukārt ceturtdien RPIVA vadība paziņoja, ka uzsākusi dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu maldināšanas iemeslus un noteiktu, vai nepieciešama amatpersonu sodīšana. Latvijas Avīzes neoficiālā informācija liecina – rektorei Dacei Markus esot apgalvots, ka RPIVA ir iekļauta attiecīgajā sarakstā.

LZP priekšsēdētājs Andrejs Siliņš Latvijas Avīzei norāda, ka vainot LZP bija nepamatoti: "Labi atceros, ka, izsniedzot atzinumu, augstskolas pārstāvim sacīju: tagad jums ar šo dokumentu jādodas uz IZM, lai tā virza tālāk grozījumus MK noteikumos. Laikam mani nesadzirdēja," teic A. Siliņš. Arī IZM uzskata - augstskolai, pirms tā piešķir doktora grādus, bija jāpārliecinās, ka tai ir šādas tiesības un LZP vainot nevar.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas