Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

No 1.jūlija plāno piešķirt valsts finansējumu neauglības ārstēšanai

No šā gada 1.jūlija plānots piešķirt finansējumu no valsts budžeta neauglības samazināšanas un ārstēšanas pasākumiem Latvijā, trešdien žurnālistiem pastāstīja veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība).
Valsts atbalsts neauglības ārstēšanai plānots kā viens no pasākumiem mātes un bērna veselības aprūpes uzlabošanai, tostarp līdzekļus piešķirs neauglības samazināšanai un ārstēšanai.

Circene sacīja, ka galvenie iemesli šādas programmas īstenošanai un aktualizēšanai valstiskā līmenī ir dramatiski augstie jaundzimušo un māmiņu mirstības rādītāji Latvijā pēdējo gadu laikā. Ministre informēja, ka Latvijas rādītāji šajā ziņā ir ne tikai otri sliktākie Eiropas Savienībā (ES), bet arī visā Eiropas reģionā. Tas rada nopietnas bažas par Latvijas veselības aprūpes sistēmas rentabilitāti un funkciju izpildi.

"Tā nav vienas vai otras ģimenes problēma vai vajadzība. Latvijai ir vajadzīgi bērni un vesela tauta. Tādēļ arī ir pieņemts šāds lēmums – izstrādāta programma [mātes un bērna veselības aprūpes uzlabošanai], tajā iekļaujot arī neauglības ārstēšanu un mākslīgo apaugļošanu," klāstīja ministre.

Neauglības samazināšanai un ārstēšanai Latvijā plānots izveidot centralizētu reģistru, ar kura palīdzību tiks apzinātas personas, kam programma nepieciešama, un dzimumšūnu donori. Valsts apmaksātajos pakalpojumos tiks iekļauti neauglības izmeklējumi un apaugļošanas procedūras, savukārt kompensējamo medikamentu saraksts papildināts ar medikamentiem neauglības ārstēšanai.

Ārsts Voldemārs Lejiņš, kurš ir viens no pamatlicējiem neauglības problēmu ārstēšanai Latvijā, atzina, ka ir priecīgs par reālas darbības sākšanu un neauglības problēmu risināšanu valstiskā līmenī.

"Jau aptuveni 12 gadu piedalos šādās preses konferencēs, un man ir prieks, ka beidzot ir kaut kāda virzība uz priekšu, jo šis nav valstiski nenozīmīgs jautājums, par kuru var attaisnoties, ka trūkst naudas, tas ir jautājums par mūsu tautas nākotni."

Kopējais nepieciešamais finansējums no budžeta mātes un bērna veselības uzlabošanas programmai nākamajiem trim gadiem lēšams 6,9 miljonu latu apmērā. Premjers Valdis Dombrovskis devis mutvārdu solījumu veselības ministrei jau no 1.jūlija minētajai programmai piešķirt 1,8 miljonus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas