Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

No nākamā gada paaugstinās minimāli piejaucamo biodegvielas apmēru degvielai

No nākamā gada tiks paaugstināts minimāli piejaucamais biodegvielas apmērs benzīnam un dīzeļdegvielai, paredz otrdien Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi noteikumos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu.

Noteikumu grozījumu autore Ekonomikas ministrija (EM) skaidroja, ka izmaiņas paredz harmonizēt piejaucamās biodegvielas prasības ar Lietuvas un Igaunijas regulējumu.

EM atzina, ka Latvijā no atjaunojamajiem energoresursiem iegūtas enerģijas īpatsvars transportā 2018.gadā un 2019.gadā varētu būt aptuveni 4%, kas nozīmē, ka, neīstenojot papildus pasākumus, "zaļās" enerģijas īpatsvaram transportā nav pamata palielināties līdz plānotajiem 10%.

Līdz ar to EM rosina noteikts, ka 95.markas benzīnu atļauts realizēt tikai tad, ja tam ir pievienots bioetanols ne mazāk kā 9,5 tilpumprocentu apmērā no kopējā maisījuma tilpuma, 98.markas benzīnu atļauts realizēt tikai, ja biodegvielas piejaukums nav lielāks par pieciem tilpumprocentiem, savukārt dīzeļdegvielu atļauts realizēt tikai, ja tai ir pievienota biodegviela ne mazāk kā 6,5 tilpumprocentu apmērā no kopējā maisījuma tilpuma.

Saistībā ar izmaiņām EM brīdināja, ka transportlīdzekļos, kuru motori nav paredzēti 95.markas benzīna ar 10% bioetanola piejaukumu jeb 95E10 izmantošanai ieteicams izmantot 98.markas benzīnu jeb "98E5", kurā etanola saturs ir ierobežots līdz 5% no kopējā maisījuma tilpuma.

Vienlaikus EM atzina, ka biodegvielu cenas ir augstākas nekā fosilo degvielu cenas, tāpēc, pieaugot degvielas un biodegvielas maisījuma izmaksām, attiecīgi palielināsies arī pievienotā vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi. Turklāt lielāks biodegvielas saturs degvielā palielinās degvielas patēriņu.

EM novērtējums liecina, ka noteikumu projekta pieņemšanas rezultātā realizētās dīzeļdegvielas cena varētu palielināties laika posmā no 1.aprīļa līdz 1.novembrim par ne vairāk kā 1-2 centiem un 95.markas benzīna cena varētu pieaugt par ne vairāk kā 4-5 centiem.

Prognozējams, ka minēto izmaiņu rezultātā valsts budžetā 2020.gadā veidosies papildus PVN ieņēmumi 13,52 miljonu eiro apmērā un akcīzes nodokļa ieņēmumi - 10,28 miljonu eiro apmērā.

Top komentāri

ļuļa
ļ
biodegviela nav nekāda biodegviela, tas ir dezāsters dabai! lai iegūtu litru biodegvielas, tiek iztērēti 1,5 litri citas degvielas, nemaz jau nerunājot par to, ka monokultūrās, no kurām šo degvielu iegūst, nedzīvo neviens kukainis, vai kāda cita dzīva radība! mirušas platības, zaļais tuksnesis, bet mums te dirš par zaļajām atjaunojamajām enerģijām!!!!
Karlis
K
Vai ta bus atkal, karteja, Latvijas pilsonu apzagsanas kampana, lai alkatigie, egoistiskie, zagligie Latvijas prezidenti, ministri, deputati, ieredni, diplomati....varetu sev palielinat pensijas un algas, un pasiem sev iedalitas visa veida privlegijas?
Pareizaissecinājums
P
Gribat sākt veiksmīgu biznesu? Vispirms nopērciet likumu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas