Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No PVD pērn pārbaudītajiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem 21,1% pilnībā atbilda prasībām

No pērn Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudītajiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem 21,1% pilnībā atbilda prasībām, kas ir tikpat cik 2016.gadā, kad atbilstoši prasībām bija 20% no pārbaudītajiem uzņēmumiem, aģentūrai LETA pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

"Pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu higiēniskais stāvoklis ir saglabājies iepriekšējā gada līmenī - 21,1% no pārbaudītajiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem pilnībā atbilst prasībām," teica Meistere. Turpretī 78,8 % no pērn pārbaudītajiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem prasībām atbilda, taču tajos konstatētas nebūtiskas neatbilstības, kas neietekmē pārtikas drošumu (2016. gadā šādu uzņēmumu bija 80%). Tikai 0,2% uzņēmumu pērn atzīti par prasībām neatbilstošiem, kamēr 2016. gadā tādu bija 0,1%.

Kopumā PVD pārtikas inspektori pagājušajā gadā pārtikas apritē iesaistītajos uzņēmumos veikuši 40 025 pārbaudes, kas ir par 10,3% vairāk nekā gadu iepriekš, kad pārtikas inspektori veica 36 282 pārbaudes. Pārbaužu skaita pieaugumu lielā mērā veicinājusi PVD radītā mobilā aplikācija, ar kuras palīdzību PVD inspektori uzņēmuma pārbaudes protokolu aizpilda elektroniski, pārbaudes laikā ievadot datus uzreiz sistēmā, samazinot inspekcijas laiku uzņēmumā un padarot kontroli operatīvāku un efektīvāku. Aplikācija arī dod iespēju uzņēmējam, ievadot unikālu, tam piešķirtu kodu PVD sistēmā, piekļūt sava uzņēmuma pārbaudes protokolam, lejuplādēt vai izdrukāt to.

Meistere arī pastāstīja, ka pagājušajā gadā pārbaudēs, konstatējot būtiskus normatīvo aktu prasību pārkāpumus, PVD ir apturējis 53 uzņēmumu darbību. 230 gadījumos PVD inspektori ir apturējuši pārtikas produktu izplatīšanu, 1217 gadījumos pārtikas produkti bija jāizņem no apgrozības. Pērn sastādīti 26 brīdinājuma rīkojumi un 1 441 administratīvais protokols, 1 449 gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem piemēroti naudas sodi 130 915 eiro apmērā.

Pēc viņas teiktā, pārtikas uzņēmumos Latvijā konstatēto galveno neatbilstību struktūra saglabājusies gandrīz nemainīga - joprojām biežākās neatbilstības tiek konstatētas uzņēmuma paškontroles (HACCP) procedūrās, iekārtu un aprīkojuma higiēnā, telpu higiēnā un personāla higiēnā.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas