Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nosaka stingrākas prasības ģenētiski modificēto organismu uzraudzībai un kontrolei

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā, nosakot stingrākas prasības ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) uzraudzībai un kontrolei.

Lai novērstu Eiropas Savienībā neatļauto ģenētiski modificēto sēklu, kultūraugu, kā arī dzīvnieku nonākšanu Latvijas tirgū, grozījumi paredz papildināt Pārtikas un veterinārā dienesta, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR un Valsts augu aizsardzības dienesta funkcijas attiecībā uz ģenētiski modificētu organismu uzraudzību.

Pārtikas un veterinārais dienests organizēs un īstenos ģenētiski modificētas pārtikas, dzīvnieku barības un dzīvnieku aprites uzraudzību un kontroli, kā arī veiks atbilstošos kontroles pasākumus, paredz likumprojekts. Tāpat plānots paplašināt uzraudzības iestāžu inspektoru tiesības ņemt paraugus no iespējami ģenētiski modificētiem dzīvniekiem. Grozījumi paredz paplašināt arī institūta BIOR kompetenci, deleģējot uzdevumu noteikt ĢMO ne tikai pārtikas un barības paraugos, bet arī laboratoriski izmeklēt ģenētiski modificētus dzīvniekus.

Grozījumi likumā paredz, ka Valsts augu aizsardzības dienestam būs tiesības īstenot ierobežojumus vai aizliegumus attiecībā uz sēklu un pavairošanas materiāla apriti. Patlaban likums nosaka, ka aizliegts izplatīt sēklas, kurās konstatētais ĢMO piejaukums sasniedz 0,1%. Taču, stājoties spēkā jaunajai likuma redakcijai, tiks aizliegts izplatīt sēklas, kurās konstatēts jebkāds ĢMO piejaukums, tā ierobežojot arī ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanas iespējas Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas