Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Novembrī stipru salu nesola

Gan sinoptiķi, gan laika vērotājs Vilis Bukšs novembrī stipru salu nesola, ziņo portāls aluksniesiem.lv.

Novembris ir sala, salnas un Mārtiņa mēnesis, kā arī pēdējais rudens mēnesis. Laika vērotājs Vilis Bukšs savā interneta mājaslapā raksta: "Šis ir laiks, kad ziema ar rudeni cīnās".

Par laika apstākļiem novembrī V.Bukšs saka: "Šogad novembris rādās būt ar mainīgiem laika apstākļiem. Līdz Mārtiņiem bieži mākoņains, miglains, ar nelieliem nokrišņiem lietus un daždien arī slapja sniega un krusas veidā. Mārtiņa nedēļā nakts salnas. Mēneša vidū pārsvarā apmācies, miglains, ar nelielu salu naktīs. Būs arī dienas ar atkalu. Ap 18., 20.novembri vairāk nokrišņu slapja sniega, sniega un smidzinoša lietus veidā. Mēneša otrajā pusē, pēc 20.novembra, turpināsies tā pati rudens pelēcība. Te, austrumpusē, biežāk piesals. Kopumā sala mēnesis bez liela sala."

Par mēneša otro pusi laika vērotājs saka: "Ja 22.novembrī migla – būs atkušņi. Ja kokos sarma, tad būs sals. Ja 22.novembrī apmācies un sniegains, tad maijs būs lietains." Par 25.novembri ir šādi ticējumi: ja Katrīnās sniegs, tad līdz 6.decembrim ziemu nav ko gaidīt. Ja līst – 4.decembrī arī līs. Ja stipri vēji un gaudo kā vilki, tad ziema būs stindzinoša. Savukārt par 30.novembri ir šāds senču ticējums: Ja šajā dienā brāzmains vējš, tad līdz 19.decembrim vēl būs vētrains.

Sinpotiķi prognozē, ka novembrī laika apstākļi būs nepastāvīgi. Daudzviet būs migla. Otrajā un trešajā dekādē bieži līs un būs vējains. Temperatūra būs no +2 līdz +7 grādiem. Palaikam no ziemeļiem ienāks aukstas gaisa masas, tāpēc īslacīgi pazemināsies temperatūra. Būs slapjš sniegs, iespējams, putenis. Sniega sega vietām var sasniegt 20 cm. Zemāka vidējā temperatūra sagaidāma trešajā dekādē. 

Ticējumi vēsta, ka, ja uz slapjas zemes uzsnieg sniegs un nenokūst, būs agrs un silts pavasaris. Ja sniegs uzsnieg uz sasalušas zemes, tad nākamgad būs bagāts labības gads. V.Bukšs zina teikt, ka "8.novembrī sākas gada tumšākais laiks. Tā ir arī svarīga diena, lai vērotu, kāds būs laiks turpmāk. Ja šajā dienā sniegs, tad arī Lieldienās būs sniegs. Ja šī diena silta – būs barga ziema. Ja diena auksta un sniegaina, tad pavasaris būs vēls un auksts. Ja atkusnis – ziema un pavasaris būs silti".

Mūsu senčiem Mārtiņi iezīmēja zemes darbu, pieguļas un ganu laika nobeigumu. Nedēļu, kurā iekrīt Mārtiņdiena, sauc par Mārtiņa nedēļu. Ja Mārtiņos (10.novembris) salst – Katrīnas (25.novembris) un Andreji (30.novembris) būs slapji, tajos līs. Ja nedēļā ap Mārtiņiem ir atkušņi, tad visa ziema būs ar atkušņiem. Ja Mārtiņi ir skaidri – ziemā būs sali, bet kopumā sagaidāms labs gads. Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis – būs skaidrs siena laiks.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas