Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

NVS tirgi Baltijas uzņēmējiem vairs nav interesanti

NVS valstu tirgi pēc lielo kompāniju domām savu pievilcību ir zaudējuši – tikai 6% no SEB bankas aptaujātajiem Baltijas vadošajiem uzņēmumiem saskata iespējas eksportēt uz šīm valstīm.

SEB noskaidrojuši, ka, neskatoties uz notikumiem Krievijā, Baltijas lielāko uzņēmumu vidū valda optimisms – 63% no Baltijas lielāko uzņēmumu 150 vadītājiem atzinuši, ka šogad prognozē apgrozījuma pieaugumu, turklāt 21% uzskata, ka tas pārsniegs 10%. Lielākā daļa (51%) Latvijas, Lietuvas un Igaunijas lielo uzņēmumu savu izaugsmi saista ar Eiropas Savienības valstu tirgiem.

Lielie uzņēmumi plāno paplašināt savu preču un pakalpojumu eksportu uz Eiropas Savienības valstīm un Ziemeļvalstīm – šos reģionus kā stratēģiski svarīgākos nosaukuši 77% lielo kompāniju vadītāju, ņemot vērā Krievijas tirgus pieejamības samazināšanos. Atsevišķi uzņēmumi gatavojas attīstīt arī eksotiskākus tirgus, taču pagaidām šie plāni ir fragmentāri. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, par Āzijas tirgu šobrīd interesējas 10% Baltijas lielāko uzņēmumu, bet par Āfrikas reģionu – vien 5%. 

Uzņēmumu eksporta stratēģijām nevajadzētu aprobežoties tikai ar kaimiņvalstīm, skaidro bankas valdes loceklis Ints Krasts. Redzams, ka arī Latvijā jau ir vairāki veiksmīgi piemēri, kur savās nozarēs vadošie uzņēmumi ir izgājuši ārpus savas komforta zonas, uzsākot sadarbību, piemēram, ar Ķīnu.

150 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas lielāko uzņēmumu vadītāju aptauja tika veikta 26. martā SEB bankas rīkotajā Baltijas Biznesa samitā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas