Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Oficiāli pārtraukti Salaspils kodolreaktora demontāžas un Radona paplašināšanas iepirkumi

Oficiāli pārtraukti Salaspils kodolreaktora demontāžas un radioaktīvo atkritumu glabātavas Radons būvniecības iepirkumi, aģentūrai LETA apstiprināja VSIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs pārstāvis Oskars Vizbulis.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka kodolreaktora demontāžas iepirkuma procedūra pārtraukta, jo "jauno radioaktīvo atkritumu tvertņu būvniecība nav uzsākta un jāveic būtiski labojumi iepirkuma nolikumā". Savukārt Radona iepirkums pārtraukts, jo piedāvājuma līgumcena ir lielāka par pieejamo valsts budžeta finansējumu.

Kā paskaidroja Vizbulis, tas nozīmē, ka iepirkumi ir pārtraukti un tiks uzlaboti, ņemot vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmumus un norādes.

Abi iepirkumi ir viens no otra atkarīgi, jo kodolreaktoru nedrīkst demontēt, kamēr nav izbūvēta vieta, kur apglabāt un uzglabāt demontāžas laikā radušos radioaktīvos atkritumus.

Patlaban VARAM virzot izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu gan par jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes, ilgtermiņa glabātavas un esošo radioaktīvo atkritumu tvertņu pārsegšanas projekta izstrādi Radonā, gan par Salaspils kodolreaktora izpētes un demontāžas projekta izstrādi.

Kā ziņots, pārlieku lielo izmaksu dēļ VARAM šovasar nolēma pārtraukt Salaspils kodolreaktora likvidācijas un radioaktīvo atkritumu glabātavas Radons paplašināšanas iepirkumus, tā vietā piedāvājot veikt jaunu iepirkumu būvprojektu izstrādei.

Valsts budžetā paredzētais finansējums šiem projektiem attiecīgi bija 2,07 miljoni eiro un 5,66 miljoni eiro. Iepirkumi tika izsludināti divas reizes, taču abas reizes pretendentu piedāvājumi ievērojami pārsniedza valsts rezervētos līdzekļus šim mērķim.

Līdz ar to VARAM piedāvāja veikt jaunu iepirkumu projektēšanai gan jaunas radioaktīvo atkritumu glabāšanas tvertnes izbūvei, gan Salaspils kodolreaktora likvidēšanai, kas, ministrijas ieskatā, "ļaus iegūt aktualizētu kontroltāmi faktiski nepieciešamajām izmaksām šo projektu īstenošanai".

Plānots, ka projektēšanu Radona izbūvei varētu veikt viena gada laikā, bet kodolreaktora demontāžas darbu projektēšanu - divu gadu laikā.

Top komentāri

sīkumi
s
Vai ar ekstra izejamās dienas naudu nepietiktu abu svarīgo vides problēmu atrisināšanai? Un tad vēl finanšu ministres apsolītais PVN samazinājums viesmīlības nozarei no 21% uz 12%, Dūklava un Čakšas solījumi... Kas vada valsti - Kučinskis vai solītāji? Valsts jau laikam skaitās miljardieris, jo tai ir miljardos mērāms budžets.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas