Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ogres novada dome: Pāragri lemt par bērnunama Laubere slēgšanu

Ogres novada dome uzdevusi bērnunama Laubere direktorei Imantai Kalniņai līdz šīs nedēļas beigām iesniegt detalizētu skaidrojumu par stāvokli bērnunamā un  Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) ziņojumā norādītājiem pārkāpumiem un ziņojumu par neatliekamajiem pasākumiem to novēršanai. Ogres novada domes priekšsēdētājas vietniece Vita Pūķe portālam Diena.lv norādīja - lai gan bērnunama darbā ir trūkumi, ierosinājums slēgt bērnunamu ir pārsteidzīgs.

Kā vēstīts, konstatējot ilgstošus un sistemātiskus bērnu tiesību pārkāpumus bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādē Laubere, VBTAI ir pieņēmusi lēmumu lūgt Ogres novada domi slēgt šo bērnu namu, portālu Diena.lv informē Labklājības ministrijas pārstāve Zane Brīvmane.

Pēdējās pārbaudēs konstatēts, ka bērnu nama Laubere audzēkņi ilgstoši un regulāri ir bijuši pakļauti vardarbībai, turklāt jaunākie audzēkņi ir iesaistīti zādzībās un citos likumpārkāpumos, savukārt bērnu nama personāls nav spējis nodrošināt bērnu drošību un audzināšanu.

"Esmu uzdevusi bērnunama direktorei līdz šīs nedēļas beigām iesniegt detalizētu skaidrojumu par stāvokli bērnunamā un VBTAI ziņojumā norādītājiem pārkāpumiem un ziņojumu par neatliekamajiem pasākumiem to novēršanai. Uzskatu, ka ir jāizstrādā kompleksa rīcības programma, piesaistot psihologu, policijas, sociālā dienesta pārstāvjus. Bērnunama vadībai ir jāpastiprina sadarbība ar to pašvaldību bāriņtiesām, kuras ievietojušas bērnus Lauberes bērnunamā. Šobrīd tur uzturas bērni no Aizkraukles, Grobiņas un Ogres novada," stāstīja V.Pūķe.

Viņa atzina, ka situāciju bērnunamā Laubere negatīvi ietekmējusi dažu sociāli nelabvēlīgu pusaudžu ievietošana bērnunamā pēdējo mēnešu laikā. "Turklāt vasarā daļa bērnunama darbinieku izmanto atvaļinājumu, tāpēc, iespējams, kontrole un uzraudzība nav bijusi pietiekama," paredzēja V.Pūķe.

Ogres novada domes pārstāve sacīja, ka "nevaru noliegt, ka bērnunama Laubere darbā nav trūkumu, un neapšaubu VBTAI kompetenci, izdarot secinājumus par situāciju bērnunamā - pārkāpumi ir konstatēti un tie ir jānovērš, taču ir arī zināmi pārspīlējumi". Viņa vienlaikus norādīja, ka no pašvaldības puses kontrole pār bērnunama darbu tiks pastiprināta, un viņi ir gatavi sadarboties ar VBTAI un citiem Labklājības ministrijas speciālistiem, lai stāvokli šajā iestādē uzlabotu. Pēc atkārtota vērtējuma dome lems, kā rīkoties tālāk.

Viņa sacīja, ka iepriekšējā pārbaude no VBTAI puses tika veikta 2008. gadā, kad bērnunams bija Ogres rajona pakļautības iestāde. "Tagad izdarīt secinājumu, kas situācija bērnunamā kopš 2008. gada nav uzlabojusies, ir pārsteidzīgi. Uzskatu, ka ir jāveic sistēmiskas pārbaudes, lai šādu secinājumu izdarītu, un VBTAI pārstāves apsola šādas pārbaudes veikt, lai izvērtētu dinamiku, kāda ir bijusi kopš 2008.gada," sacīja V.Pūķe.

V.Pūķe arī pastāstīja, ka Ogres novada dome nav saņēmusi no Labklājības ministrijas VBTAI oficiālu ziņojumu par bērnunamu Laubere. "Tikai šorīt uzzināju, ka domes priekšsēdētāja vietnieks Egils Helmanis e-pastā saņēmis viņam adresētu VBTAI informāciju par veikto pārbaudi bērnunamā Laubere un izdarītajiem secinājumiem. Līdz šim pašvaldība nebija informēta arī par pārbaudi. Šorīt nekavējoties sazinājos ar VBTAI un uzzināju, ka VBTAI pārstāves dodas uz bērnunamu, lai ar pārbaudē apkopoto informāciju un secinājumiem iepazīstinātu bērnunama Laubere direktori Imantu Kalniņu," norādīja V.Pūķe. Viņa sacīja, ka kopā ar Ogres novada sociālā dienesta vadītāju Sarmīti Ozoliņu un Lauberes pagasta pārvaldes vadītāju nekavējoties devās uz bērnunamu, lai tiktos ar VBTAI pārstāvēm un bērnunama vadību. Viņa teica, ka noskaidrojies, ka pārbaude veikta, pamatojoties uz audzēkņu zvaniem uz bērnu uzticības tālruni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas