Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Oktobrī Latvijā viesosies Dalailama

Rīgā no 24.oktobra līdz 26.oktobrim jau trešo reizi norisināsies budistu garīgā līdera Viņa Svētības Dalailama mācības, informēja sabiedrisko attiecību vadītāja Evija Ansonska.

Mācības Vieduma un labestības filozofija un dialogi Pasaules harmonijai nav robežu, Dalailama vadīs atsaucoties Baltijas valstu un Krievijas iedzīvotāju aicinājumam. Dalailama piekritis ari atsevišķai preses konferencei, kas notiks 24.oktobrī.

Pirmās divas mācības Rīgā apmeklēja 10 000 interesentu no Baltijas valstīm, Krievijas, Somijas, Lielbritānijas, Vācijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Nīderlandes, Itālijas, ASV, Zviedrijas un citām. Plānots, ka arī šogad uz mācībām, kas norisināsies Skonto hallē, ieradīsies aptuveni 5000 budistu no visas pasaules.

Ansonska informē, ka divu dienu mācībās Vieduma un labestības filozofija Dalailama koncentrēsies uz budisma mācības praktisko aspektu, tādēļ viņš ir izvēlējies skaidrot divus pamattekstus - Kamalašilas Apceres pakāpes un Dže Tsonkapas Īsais Lamrim.

Meditācijas pakāpes ir trīsdaļīgs traktāts, ko pēc Tibetas karaļa Trisonga Decena lūguma 8.gadsimtā sarakstījis indiešu budistu filozofs Kamalašīla. Tajā aprakstīta pakāpeniskas garīgās pilnveidošanās metode, kuras piekritēji bija senindiešu Nālandas klostera-universitātes meistari, pretstatā tajā laikā Ķīnā izplatītajai un Tibetā ienākušajai "acumirklīgās apgaismības" idejai. Kamalašīlas ieskatus par pakāpēm meditācijas prakses izkopšanā Dalailama uzskata par ļoti nozīmīgiem, tādēļ regulāri sniedz Bhāvanākramas otrās daļas mutiskos skaidrojumus dažādās pasaules vietās.

Savukārt  Īsais lamrim autors Dže Tsongkapa ir Gelug skolas pamatlicējs, kurš Tibetas budismā tiek godāts līdzvērtīgi  Budam. Viņa slavenākais sacerējums ir Pakāpeniskais ceļš uz apgaismību, kas ticis uzrakstīts garajā, vidēji garajā un īsajā versijā, norāda Ansonska.

Pēdējo reizi Viņa Svētība Dalailama Latvijā viesojās 2016.gadā, un Nobela miera prēmijas laureāta mācības Rīgā norisināsies jau trešo reizi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas