Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Operai piešķir papildu teju miljonu

Otrdien Ministru kabinets atbalstīja teju papildu miljona latu piešķiršanu Latvijas Nacionālajai operai (LNO).

418 000 lati piešķirti vēl šā gada saistību segšanai, bet nākamajam gadam 337 000 lati paredzēti Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu nodrošināšanai un 59 000  - grāmatvedības datorprogrammas atjaunošanai.

Par pārējo nepieciešamo finansējumu un iepriekšējās LNO valdes atbildību valdība spriedīs, kad Kultūras ministrija (KM) būs detalizēti iepazinusies ar LNO auditu.

LNO valdes priekšsēdētāja Zigmars Liepiņš valdībai pauda nožēlu, ka viņam jāatskaitās par sava priekšgājēja Andreja Žagara grēkiem. "Tā situācija ir tāda kā ir, man pat nav ko vairāk piebilst," sacīja Liepiņš pēc tam, kad bija raksturojis bēdīgo operas finanšu stāvokli. Arī premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) atzina, ka jaunajai LNO valdei nav jāatbild par vecās valdes sastrādātajām problēmām. Kultūras ministre Dace Melbārde solīja detalizēti iepazīsies ar LNO audita ziņojumu un turpināt operas pārraudzību līdz tiks rasta pārliecība, ka finanšu situācija operā ir stabilizēta. 

Informatīvajā ziņojumā, kuru otrdien  uzklausīja Ministru kabinets, teikts, ka LNO šā gada deviņos mēnešos izmaksātie atalgojumi fiziskajām personām pārsniedz 153 645 latus, kas ir 97% no gada plānotā. Izdevumi citiem pakalpojumiem, kas galvenokārt saistīti ar jaunuzvedumiem un izrāžu materiālu atjaunošanu, šā gada deviņos mēnešos pārsniedz 61 077 latus, kas ir 98% no gada plānotā. Savukārt budžeta iestāžu pievienotās vērtības nodokļu maksājumi vien gada trīs mēnešos pārsniedz 84 788 latus.

Lai sabalansētu gada pirmo deviņu mēnešu budžetu un norēķinātos par pārsniegtajām saistībām, LNO gada pirmajos deviņos mēnešos iztērējusi 85% no valsts budžeta dotācijas.

Turklāt LNO jaunā valde atklājusi, ka grāmatvedības uzskaites programma Navision, kura ir operas lietošanā kopš 2006.gada, no uzstādīšanas brīža līdz 2013.gada nogalei nav regulāri atjaunota, tādēļ Microsoft no nākamā gada 1.janvāra pārstāj uzturēt šo programmas versiju.

Nesaimnieciskā rīcība radīs grūtības LNO arī nākamajā gadā. Piemēram, bijušais operas direktors Žagars izdevis rīkojumu, ka 2014.gada 10.janvārī LNO orķestra māksliniekiem par darbu R.Vāgnera Nībelunga gredzens tetraloģijā jāizmaksā prēmija 40% apmērā no mēnešalgas. Minētās prēmijas kopējais apmērs ir 31 000 latu. LNO valde, ņemot vērā visus apgrūtinājumus, tomēr izstrādājusi nākamā gada budžetu, apņemoties 2014.gadā samazināt budžeta deficītu līdz minimumam un, sākot ar 2015.gadu, nodrošināt LNO darbību ar 4,8 miljoniem latu.

Papildu tam LNO bija vajadzīgas finanses, lai nākamgad nodrošinātu Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumus. LNO mākslinieciskais repertuārs 2014.gadam veidots saistībā ar Eiropas kultūras galvaspilsēta pasākumiem, bet nākamajam gadam apstiprinātais mākslinieciskais repertuārs, kurš paredz 8 jaunuzvedumus un trīs lielkoncertus, neatbilst operas finanšu kapacitātei. Esošās finansiālās un cilvēkresursu iespējas ļauj apkalpot maksimāli piecus līdz sešus jaunuzvedumus gadā.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā operas vadītāja Žagara laikā LNO papildu līdzekļi tika piešķirti vairākkārt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas