Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pabalsti vien ģimenes pieaugumu neveicinās

Šogad ir par pāris simtiem jaundzimušo vairāk nekā pērn, tomēr tas nav bijis pietiekami, lai Latvijas iedzīvotāju skaitu noturētu virs diviem miljoniem. Lai veicinātu dzimstību, ierasti tiek runāts par finansiālo palīdzību, kas pozitīvi varētu ietekmēt potenciālo vecāku lēmumu, tomēr Populares Latvija un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktais pētījums atklājis, ka pat pie visiem nepieciešamajiem materiālajiem apstākļiem gandrīz puse iedzīvotāju tik un tā nevēlētos vairāk nekā divus bērnus.

Aptaujas rezultāti gan tiek interpretēti dažādi - paši pētījuma autori to uztver kā Latvijas izmiršanas vēstnesi, kamēr demogrāfi divus bērnus katrai sievietei uzskata par ideālu, uz kuru tiekties, ceturtdien raksta laikraksts Diena

Uz jautājumu, cik bērnu jūs pats vēlētos, ja tiktu nodrošināti nepieciešamie materiālie apstākļi, 46% cilvēku norādīja, ka tie nebūtu vairāk par diviem bērniem, līdz ar to vidēji - 2,51 bērns uz sievieti. Tas varētu nozīmēt, ka lielāks valsts finansiālais atbalsts nebūtu iemesls, lai ģimene pieņemtu lēmumu par labu daudzbērnu ģimenei, uzskata pētījuma autori.

Demogrāfs Ilmārs Mežs gan norāda, ka pētījuma dati interpretēti nepareizi. Lai novērstu bažas par Latvijas iztukšošanos, vidēji divi bērni jau ir ļoti labs rezultāts, bet 2,5 ir ideāls, uz kuru tiekties. Reālā situācija patlaban krietni atpaliek - šogad Latvijā vidējais bērnu skaits uz sievieti varētu sasniegt 1,4 bērnus. Pēc demogrāfa domām, tieši palielinātais valsts atbalsts ir šā gada dzimstības pieauguma iemesls. Viņš gan piekrīt, ka ar šādiem stimuliem ietekmēt var tikai tos, kuri bērnu vēlas. Tiem, kas ģimenes pieaugumu nevēlas, var dot pat 1000 eiro, bet tas neko nemainīs.

Vienlaikus gan Mežs, gan Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka norāda - nozīme ir ne tikai materiālajam atbalstam, bet arī citiem apstākļiem. Svarīgi mainīt sabiedrības attieksmi pret bērniem un jaunajiem vecākiem, piemēram, elementāri palaižot apsēsties sabiedriskajā transportā grūtnieces. Tāpat svarīgs ir jautājums par bērnu pieskatīšanu. Salaka uzsver, ka faktori, kas ietekmē lēmumu par bērna radīšanu, ir gan nodarbinātība, gan izglītības pieejamība un dzīves apstākļi. Piemēram, daudzām jaunajām ģimenēm ilgstoši nākas dzīvot īres dzīvokļos, kas var radīt nedrošību. Tomēr Māmiņu kluba vadītāja atgādina Igaunijas pieredzi, kur, palielinot valsts ģimenes pabalstu, pieauga arī dzimstības rādītāji. No tā var secināt, ka finansiālajam atbalstam no valsts ir nozīme.

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Pabalsti vien ģimenes pieaugumu neveicinās ceturtdienas, 12.jūnija, laikraksta Diena 6.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas