Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināta (15.15) - Pēc puiša nāves aprūpes centrā Rūja ierosina trīs disciplinārlietas

(papildināts viss ziņas teksts) 

Jaunieša, kurš nomira Vidzemes slimnīcā pēc uzturēšanās valsts sociālās aprūpes centrā Rūja, nāves iemesls ir infekcijas slimība, un cēloņsakarības starp centrā sniegto aprūpi un jaunieša nāvi Labklājības ministrijas (LM) pārbaudē nav konstatētas.

Kā šodien žurnālistiem pastāstīja LM Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības departamenta direktors Visvaldis Gūtmanis, jaunietis, kas uzturējās centrā Rūja, 14.aprīlī no rīta sajutās slikti, medmāsa viņam izmērīja asinsspiedienu, kas bija pazemināts, un jaunietis tika aizvests uz Vidzemes slimnīcu, kur 17.aprīlī nomira.

Gūtmanis arī pastāstīja, ka 11.aprīlī jaunieti izmeklējis ģimenes ārsts.

LM pārbaudē gan tika konstatētas nepilnības centra dokumentācijā un komandas darbā. Tāpat dažādos dokumentos bija pretrunīga informācija par jaunieša stāvokli. Pārbaudes rezultātā tika ierosinātas trīs disciplinārlietas pret filiāles vadītāju un diviem vidējā līmeņa vadītājiem.

Kā uzsvēra LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme, starp konstatētajām nepilnībām un jaunieša nāvi cēloņsakarības patlaban nav konstatētas. LM uzsver, kamēr nav konstatēta darbinieku nolaidība, šīs uzskatāms par smagas slimības sekām. Patlaban aprūpes centra Vidzeme direktors Modris Karselis izvērtē Rūjas vadītājas, Veselības nodaļas un Sociālās aprūpes nodaļas vadītāju rīcību. Centra Vidzeme vadošo amatpersonu atbildība par notikušo tiks vērtēta pēc tam, kad būs saņemti pārbaužu materiāli no Veselības inspekcijas.

Arī sociālās aprūpes un medicīniskā personāla izglītība atbilst normatīvajos aktos noteiktajam. Pārbaudē arī secināts, ka darbinieki savus tiešos darba pienākumus veic ārpus darba grafikā norādītā.

Jaunietis Rūjā uzturējās kopš 2009.gada 18.decembra, savukārt māte viņu pirmo reizi apmeklēja šā gada janvārī.

LM pārbaudē konstatēta arī nepietiekami laba sadarbība ar jaunieša tuviniekiem. Jaunzeme aicināja tuviniekus biežāk apmeklēt savus radiniekus, kas ievietoti aprūpes centros, jo patlaban tikai 15% centru klientu ir saglabājušies kontakti ar apgādniekiem.

Kopumā Jaunzeme secināja, ka apvienotais valsts sociālo aprūpes centru modelis sevi attaisnojis daļēji, jo sociālās aprūpes sistēmā nemitīgi tiek konstatētas dažāda veida problēmas, kas tiešā veidā ietekmē centros dzīvojošos klientus. Būtiskākās no problēmām centros ir liela kadru mainība, jo tajos strādājošo atalgojums ir katastrofāli zems.

Lai risinātu problēmas sociālās aprūpes centros, plānots veikt reformas, sadalot klientus dažādās funkcionālajās grupās un atkarībā no tā nosakot nepieciešamo aprūpētāju skaitu uz vienu cilvēku. Tagad šī sistēma tiks izmēģināta sešos aprūpes centros.

Tāpat nepieciešams papildu finansējums, lai būtu iespējams palielināt centru darbinieku atalgojumu. Patlaban vidējā mēnešalga aprūpētājiem pirms nodokļu nomaksas ir 213 lati, sociālajiem aprūpētājiem - 226 lati un sociālajiem darbiniekiem - 297 lati.

Vienlaikus no 1.jūnija plānots apturēt rindu uz sociālo aprūpes centru pakalpojumiem, kurā patlaban ir 250 cilvēku. Rinda tiks apturēta, jo katram klientam nepieciešams nodrošināt dzīvojamo telpu sešu kvadrātmetru platībā. Taču rudenī tiks nodotas jaunas telpas ar 190 vietām un rindā atkal tiks uzņemti cilvēki. Jaunzeme uzsvēra, ka rindas apturēšana neattiecas uz bērniem.

Valsts sociālās aprūpes centros tiek nodrošinātas vietas 4659 klientiem, tostarp 595 vietas bērniem. Patlaban valsts finansētos ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus nodrošina pieci LM pakļautībā esošie valsts sociālās aprūpes centri ar 31 filiāli.

Kā ziņots, Vidzemes slimnīcā Valmierā mira no valsts sociālās aprūpes centra Rūja ievests jaunietis.

Par šo gadījumu veica pārbaudi LM, arī Veselības inspekcija 18.aprīlī ierosināja pārbaudi par šo gadījumu, to plānots pabeigt līdz 18.maijam, taču lietas izskatīšanas termiņš varētu tikt pagarināts.

Arī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldē sākts kriminālprocess par šo gadījumu.

Jau ziņots, ka policija noskaidros cēloņsakarības arī starp sociālās aprūpes centra Kalkūni ārsta-pediatra rīcību un triju centra iemītnieku - divu smagi slimu 1987.gadā un 1989.gadā mirušu sieviešu un 1998.gadā dzimuša zēna - nāvi pagājušā gada augustā.


Top komentāri

www to
w
Kā jūs vēl neesat sapratuši ka to puiku jau bija izvedājuši pie visiem speciālistiem un tur vairs nekas nebija līdzams. Tur jau nekāda sakara nav ar algu. Es pieņemu ka viņš jau bija uz gultas un pat paēst vairs nevarēja un ko tad vajadzēja darīt barot kamēr nomirst no aizrīšanās vai pa otru galu bāzt iekšā lai tikai nenomirtu tievs?! Es nesaprotu par ko tāds skandāls , par to ka slims cilvēks nomira kuram bija 101 kaite.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas