Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

papildināta (15:42) - Ministre un kultūras darbinieki attiecību saspīlējumu risinās ar memorandu

Lai nākotnē novērstu līdzīgus saspīlējumus, kāds izveidojies starp kultūras profesionāļiem un kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (VL-TB/LNNK), nākamnedēļ starp Kultūras aliansi un ministri tiks noslēgts memorands, trešdien pēc diskusijas atzīmēja Latvijas Radošo savienību ģenerālsekretārs Haralds Matulis.

Memorandā tiks atrunāti pieci būtiskākie sadarbības punkti. Tajā paredzēts vienoties par noteiktu procentu no iekšzemes kopprodukta, kuru caur Kultūras ministriju solīts investēts kultūras nozarē.

Memorandā tiks atrunāts sadarbības modelis starp nozari, Kultūras ministriju un ministri, kā arī viņas pārstāvētās partijas Saeimas frakciju. "Problēma, kādēļ mēs līdz šim nonācām, manuprāt, ir tajā, ka līdzšinējā sadarbības modelī kaut kas nestrādāja. Kultūras alianse no savas puses, kas apvieno radošās savienības, laikmetīgās kultūras nevalstiskās organizācijas un valsts institūciju vadītājus, piedāvā modeli, ka ne retāk kā vienu reizi mēnesī mēs mazākā sastāvā tiekamie ar ministri un frakciju. No savas puses izvirzām trīs pārstāvjus," sacīja Matulis.

Paredzēts, ka kopējā sadarbība aptvers trīs līmeņus - Kultūras ministrijas līmenī tiks spriests par kultūrpolitiku, tostarp runājot par valsts budžetu. Tāpat sadarbība plānota stratēģiju veidošana jau konkrētās kultūras nozarēs, kā arī iecerēta sadarbība valstiskā līmenī.

Memorandā būs punkts par Valsts kultūrkapitāla fondu (VKKF). Trešdien apstiprinājies, ka, apzinoties jautājuma nozīmību, esam apņēmušies sagatavot likumprojekta grozījumus šajā gadā, lai no 2013.gada varētu stāties spēkā jaunais likums, paredzot pārejas periodu, uzsvēra Matulis.

"No mūsu puses būtu svarīgi, lai tiktu virzīts un pieņems likums par radošās personas statusu, kas sniegtu kultūras nozarē strādājošajiem līdzvērtīgas sociālās garantijas kā citās nozarēs strādājošajiem. Specifika ir tāda, ka ir daudzi pašnodarbināti cilvēki, kuri strādā uz līguma pamata īslaicīgus darbus un rezultātā ir sociāli neaizsargāti. Un komplektā ar to, lai nebūtu runa tikai par sociālo atbalstu, ir nepieciešams domāt arī par tālākizglītības jeb pārkvalifikācijas centra izveidi kultūras nozarei. Šāda centra izveide ir ilgtermiņa mērķis uz ko ir jāskatās jau varbūt saistībā ar nākamo plānošanas periodu un Eiropas fondiem, bet mēs gribētu to šajā nodomu protokolā iekļaut," minēja Matulis.

Jau ziņots, ka trešdien norisinājās kultūras ministres un Kultūras alianses pārstāvju tikšanās, lai pārrunātu kultūras nozares cilvēkiem interesējošās lietas. Pēdējā laikā daudzi kultūras darbinieki tika pauduši šaubas par Jaunzemes-Grendes piemērotību kultūras ministres amatam.

Jaunzemes-Grendes iecerētais memorands nav pirmais šāda veida dokuments, kas tiek piedāvāts kultūras darbiniekiem. 2005.gada 25.augustā Dailes teātrī notikušajā Latvijas kultūras darbinieku forumā toreizējais Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), kultūras ministre Helēna Demakova (TP) un radošo savienību, kultūras darbinieku arodbiedrību un institūciju pārstāvji parakstīja sadarbības memorandu Kultūra 2010, kurā tika solīts līdz 2010.gadam panākt, lai kultūras darbinieku vidējā alga valstī būtu vismaz 600 latu.

Memorandā tika pausta arī abpusēja valdības un kultūras darbinieku apņemšanās vairot kultūras nozīmi gan politiskajā, gan sabiedriskajā dzīvē, uzsverot tās izšķirošo lomu Latvijas valsts un latviešu tautas pastāvēšanā.

(ziņa papildināta ar pēdējām divām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas