Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

papildināta (17:21) - Politologs: Balsot ar baltu lapu nozīmē balsot par krievu valodu

Viestura Dūles aicinājums vēlēšanu urnā mest neaizpildītas referenduma zīmes patiesībā ir aicinājums balsot par krievu valodu, uzskata Dienas aptaujātie cilvēki. Savukārt V.Dūle uzskata, ka "tīri statistiski nav iespējams" nobalsot par krievu valodas ieviešanu Latvijā, tāpēc ar savu aicinājumu vēlas pievērst uzmanību izglītības jautājumiem.

"Tā ir sava veida provokatoriska darbība, kas maldina sabiedrību," uzskata politologs Kārlis Daukšts, vērtējot V.Dūles un sabiedroto aicinājumu referendumā sabojāt vēlēšanu biļetenus jeb tos urnā iemest neaizpildītus. Pēc K.Daukšta domām, "šāds aicinājums nozīmē balsot par krievu valodu," norādot, ka aicinājuma autori maldīgi vēlas radīt atmosfēru, ka "taisnības cīnītāji" šajā jautājumā var palikt neitrāli. Viņaprāt, aicinājuma autori izmanto notiekošo tikai sevis popularizēšanai."Tas ir absurds aicinājums. Vai to aiz neko darīt izdomāja?," sašutis ir mūziķis Lauris Reiniks, kurš aktīvi dažādās reklāmas aicina iedzīvotājus balsot pret krievu valodas kā otrās oficiālās valodas ieviešanu Latvijā. Izglītības līmenis Latvijā ir pietiekami labs, tāpēc šādu aicinājumu "nevar izmantot kā argumentu", Dienai pauda L.Reiniks. "Jebkurš, kurš grib, var apgūt krievu valodu," mūziķis ir pārliecināts, skaidrojot, ka viņš krieviski iemācījās runāt "pagalmā, ne skolā". Krievu valodas atbalstītāji pirms referenduma neatslābs un aizies balsot, L.Reiniks ir pārliecināts. Tāpēc latviešu valodas atbalstītājiem “nevajag tēlot beigtu zivi", bet paust kopīgi savu viedokli 18.februārī. "Ja latviešu valoda būtu apdraudēta, es būtu balsojis pret", V.Dūle uzsvēra Dienai, skaidrojot, kā kopā ar citiem līdzīgi domājošajiem nonāca līdz aicinājumam par baltajām vēlēšanu zīmēm. Viņaprāt, "statistiski" nav iespējams nobalsot par krievu valodas ieviešanu Latvijā, tāpēc, aicinot cilvēkus urnās mest neaizpildītās vēlēšanu zīmes, aicinājuma autori vēlas pievērst uzmanību izglītības jomai Latvijā. V.Dūle uzskata, ka Latvijā visiem jāzina trīs valodas un jāmāk sadarboties ar 40% krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, taču latviešu jaunieši šobrīd zaudē iespējas startēt kaimiņos esošajā Krievijas 180 miljonu iedzīvotāju darba tirgū, jo nepārvalda krievu valodu. "Nacionālā "nevienošanās" ir arī ekonomiski vājinošs faktors," pauda V.Dūle, uzsverot: "Uz ielas mums viss ir kārtībā, bet politiķi taisa teijāteri." Pēc V.Dūles domām, politiķi jau tā Latvijā "čakarējuši latviešus", savukārt pret krievvalodīgajiem viņi bijuši pat "dubultnetaisni", jo nekad nav vērsušies pie krievvalodīgajiem kā pie savas auditorijas. "Jo vairāk krievi būs atstumti, jo vairāk viņi radikalizēsies," ir pārliecināts aicinājuma autors. Viņš sola tuvākajā laikā interneta mājas lapā intelektam.lv publicēt visu to vārdus, kas atbalstījuši šāda aicinājuma tapšanu.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) neatbalsta šādu aicinājumu neaizpildīt vēlēšanu biļetenus, Dienu informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke. "Šim referenduma iznākumam jābūt pārliecinošam un neapšaubāmam signālam, ka latviešu valoda var būt vienīgā valoda Latvijā," premjera viedokli pauda M.Panke, norādot, ka V.Dombrovskis aicina referendumā vēlēšanu biļetenā atzīmēt "pret". Kā liecina Latviešu Valodas aģentūras pirmdien prezentētais pētījums, ja krievu valoda kļūs par otro valsts valodu Latvijā, tas būtu "tiešs apdraudējums latviešu valodas pastāvēšanai," norādīja M.Panke.

Papildināts ar pēdējo rindkopu - red. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas