Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

papildināta (19:47) - Dienas laikā jauno ID karti noformējušas gandrīz 850 personas

Pirmās dienas laikā jauno personu apliecinošo dokumentu – personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas karti – Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās noformējuši kopskaitā gandrīz 850 Latvijas iedzīvotāji, portālu Diena.lv informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

Jau ziņots, ka līdz plkst. 15 Latvijā kopumā saņemti 500 pieteikumi elektronisko identifikācijas karšu saņemšanai.

"Rīgas 1. nodaļā rinda ir visas dienas garumā. Cilvēki pat vairākas stundas ir gaidījuši savu kārtu," sacīja A.Rjabcevs. Viņš atzina, ka PMLP bijuši gatavi apkalpot lielāku klientu skaitu, nekā ierasts. "Mēs bijām gatavojušies, ka šis būs intensīvs darba posms, jo interese pēdējās nedēļās bija pieaugusi. Cilvēki Latvijā gaidīja, kad šis dokuments tiks ieviests," sacīja A.Rjabcevs.

Pārvaldes darbinieks arī apstiprināja, ka citās PMLP nodaļās Latvijā tik lielas rindas gan nav veidojušās. Viņš skaidroja, ka pieteikties dokumenta noformēšanai bija atnākuši gan pensionāri, gan ģimenes ar bērniem. Lielākoties cilvēki atzinuši, ka šo dokumentu plāno saņemt, jo tas ir ērts gan formāta ziņā, gan parocīgs ceļošanai.

Kā vēstīts, no pirmdienas iedzīvotāji var pieteikties elektroniskajai identifikācijas kartei. Tad iedzīvotāji varēs izvēlēties, kādu personu apliecinošu dokumentu izmantot - pasi, jauno karti vai abus minētos dokumentus. Personām, kas ir vecākas par 20 gadiem, pases tiks izsniegtas ar derīguma termiņu uz desmit gadiem, savukārt personas apliecības jeb identifikācijas kartes tiks izsniegtas uz pieciem gadiem.

Tāpat kā jebkuru citu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sniegto pakalpojumu, arī pasi un personas apliecību iedzīvotāji varēs saņemt jebkurā no PMLP teritoriālajām nodaļām neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.

Atšķirībā no pases, personas apliecība dod iespējas apliecināt identitāti ne tikai klātienē, bet arī attālināti internetā, izmantojot autentifikācijas un elektroniskā paraksta piedāvātās iespējas.

Jaunā kārtība arī paredz samazināt laiku, kādā tiks izgatavoti dokumenti. Līdzšinējo 20 dienu laikā turpmāk jauno dokumentu iedzīvotāji varēs saņemt pēc izvēles standarta termiņā desmit darba dienu laikā vai paātrinātā kārtībā - divu darba dienu laikā.

Valsts nodeva par kartes izsniegšanu būs 10 lati, savukārt jauniešiem, pensionāriem un invalīdiem nodeva būs samazināta - pieci lati.


(papildināts virsraksts un informācija 1.rindkopā)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas