Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

papildināta (4) - Šīs dienas laikā izlems par 50-100 latu izmaksu Latvijas Krājbankas noguldītājiem

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) patlaban strādā pie tā, lai apturētās Latvijas Krājbankas klientiem nodrošinātu minimālos maksājumus 50‒100 latu apmērā. Pēc FKTK biroja vadītājas Annas Dravnieces teiktā, pašlaik tā ir prioritāte, lai bankas klientiem tiktu nodrošināta pieeja vismaz 50‒100 latiem. Pašlaik tiek spriests, kā tehniski to nodrošināt. Darvniece nesolīja, ka klientiem nauda varētu būt pieejama jau otrdien, taču sacīja, ka pie tā tiek strādāts. 

Kļuvis zināms arī tas, ka pensijas ar Latvijas Krājbankas starpniecību noteikti nesaņem lielākā daļa pensionāru, sacīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pārstāve Edīte Olupe. Latvijas Krājbankā pensijas un citus pabalstus saņem apmēram 80 tūkstoši iedzīvotāju. Lielākā daļa no VSAA klientiem, kuriem maksājumi tiek pārskaitīti uz kontu Latvijas Krājbankā, ir pensionāri ‒ aptuveni 60 tūkstoši.

Ņemot vērā, ka daudzi Rīgas pensionāri savas pensijas saņem kontos Latvijas Krājbankā, Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) ir uzdevis Labklājības departamentam tuvāko dienu laikā iesniegt priekšlikumus par iespējamo pašvaldības palīdzību, ja pensiju izmaksas varētu tikt kavētas

Latvijas Krājbankas konti tiek izmantoti arī atalgojuma izmaksai valsts pārvaldē strādājošajiem, apliecināja Finanšu ministrijā (FM). Arī FM vairāk nekā desmit darbiniekiem atalgojums tiekot pārskaitīts uz kontu Latvijas Krājbankā. Precīzu informāciju par to, cik daudz valsts pārvaldē strādājošo saņem algu Latvijas Krājbankas kontā, Valsts kase vēl nav apkopojusi. 

Rīgas mērs Nils Ušakovs intervijā Latvijas Radio norādīja, ka Rīgas domei Latvijas Krājbankā glabājas apmēram 10 miljoni latu no pašvaldības brīvajiem līdzekļiem, taču bankas darbības apturēšana Rīgas domes tekošo darbu neapdraudēs, jo tā ir daļa no rezerves naudas, kas tuvākajā laikā nebūs steidzami nepieciešama. 

Tikmēr finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) otrdienas rītā tiekas ar FKTK vadību, lai pārrunātu aktualitātes saistībā ar Latvijas Krājbankas darbības apturēšanu, ziņo aģentūra BNS. 

A.Vilks komentārus solījis sniegt pēc sanāksmes. Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas pārstāve Agnese Beļkeviča pagaidām nevarēja apstiprināt ziņas, ka valdība otrdien varētu lemt par gatavību glābt Latvijas Krājbanku.

Ministru prezidenta Valda Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke informēja, ka premjers steidzami lūdzis atbildīgās iestādes - FKTK, Latvijas Banku un policiju, sagatavot informāciju. Valdība un premjers komentārus sniegs pēc valdības sēdes, kurā uzklausīs FKTK informāciju par situācijas analīzi un līdz šim paveikto. 

Otrdienas rītā nedarbojās Latvijas Krājbankas bankomāti un filiāles. Bankomāta logā latviešu, krievu, angļu valodā rakstīts: "Atvainojiet, bankas automāts šobrīd nedarbojas." Bankā neatrodas klientu apkalpošanā iesaistītie darbinieki, arī klienti nedrūzmējās pie filiāles. 

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pirmdien, 21.novembrī, nolēma apturēt Latvijas Krājbankas visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko ir informēta Ģenerālprokuratūra. 

Saskaņā ar minēto lēmumu ir apturēta arī Latvijas Krājbankas valdes un padomes darbība un iecelti komisijas pilnvarnieki, kas pārvalda banku un iegūst bankas valdes un padomes tiesības. Par pilnvarnieku grupas vadītāju ir iecelts FKTK priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis.

Ziņots arī, ka FKTK padome jau 17.novembrī noteica ierobežojums Latvijas Krājbankai. Ierobežojumi bankai tika noteikti, ņemot vērā notikumus Latvijas Krājbankas mātessabiedrībā ‒ Lietuvas bankā Snoras ‒ un to iespējamo tālāko ietekmi uz bankas finansiālo stabilitāti un tās maksātspēju, kā arī vērojamo noguldījumu pieprasījumu bankā. Lietuvas valdība nacionalizēja 100% bankas Snoras akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka Snoras aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

Snoras pieder nedaudz vairāk kā 60% Latvijas Krājbankas akciju. Pēc aktīvu apmēra Latvijas Krājbanka septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Ņemot vērā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes lēmumu apturēt Latvijas Krājbankas visu finanšu pakalpojumu sniegšanu, NASDAQ OMX Riga valde otrdien nolēma apturēt Latvijas Krājbankas biedra statusu.  

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas