Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināta - Juridiskā komisija vienbalsīgi atbalsta Osipovas kandidatūras virzīšanu

Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien slēgtā balsojumā vienbalsīgi atbalstīja Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesores Sanitas Osipovas kandidatūras virzīšanu uz balsojumu Saeimā Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam, ko iepriekš apstiprināja valdība.

Lēmumprojektu apstiprināšanai Saeimā virzīs 14.jūlijā. Komisijas sēdē piedalījās 11 deputātu.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība) ceturtdien Juridiskajā komisijā minēja vairākus iemeslus Osipovas apstiprināšanai ST tiesneša amatā – viņa atbilst likumā noteiktajām prasībām, Osipovu raksturo kā augstas raudzes profesionāli, kā arī būtu labi, ja ST tiesnešu loks paplašinātos ar juridisko zinātņu doktori.

Komisijas vadītāja Ilma Čepāne (Vienotība) kā iespaidīgu novērtēja arī Osipovas dzīvesgājumu, kura tostarp daudzus gadus strādājusi Latvijas Universitātē. Čepāne arī pauda pārliecību, ka Osipova ir viens no populārākajiem augstskolas mācībspēkiem.

Savukārt Osipova sacīja, ka jūtas gatava ST tiesneša amatam. Viņa teica, ka akadēmiskās karjeras laikā strādājusi, lai izprastu tiesiskas valsts ideālu un pētītu, kāda ir Latvijas valsts realitāte.

"Pašlaik es jūtos pietiekami zinātniski nobriedusi, lai varētu ķerties klāt pie praktiska darba – pie tiesiskas valsts stiprināšanas," uzsvēra Osipova.

Uzrunājot deputātus, viņa arī norādīja, ka par nepareizu uzskata jēdziena "postsociālistiskās valstis" lietošanu, jo tas ietver valstis ar dažādu tiesisku sistēmu, bet Latvija esot normāla kontinentālās Eiropas tiesību sistēmas valsts.

Osipovu šim amatam virza valdība, viņas kandidatūru pirmdien vienbalsīgi atbalstīja Tieslietu padome.

Jauns ST tiesnesis jāievēlē, jo 22.maijā pēkšņi mūžībā aizgāja tiesnesis Viktors Skudra.

Jau ziņots, ka Osipovas ceļu līdz balsojumam Saeimā nobremzēja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas nāca klajā ar ierosinājumu tiesnešus izvēlēties konkursa kārtībā.

Pēc ZZS valdes priekšsēdētāja Raimonda Vējoņa ierosinājuma valdība uzdevusi Tieslietu ministrijai sagatavot priekšlikumus par procedūru, kādā pirms apspriešanas valdībā virza amatpersonas uz dažādiem amatiem. TM valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis norādīja, ka ministrija šos priekšlikumus varētu sagatavot triju mēnešu laikā.

Vējonis pamatoja, ka agrāk vairākas reizes ir pārmests par necaurredzamo kārtību un lēmumiem šaurā personu lokā par kādu kandidātu virzīšanu uz dažādiem amatiem pirms apspriešanas valdībā. Gadījums ar Osipovas izvirzīšanu, pēc ZZS uzskata, bijis līdzīgs, jo lēmums pieņemts šaurā lokā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas