Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināta - Suitus aizsargās UNESCO

Suitu kultūrtelpa iekļauta UNESCO Neatliekami glābjamo nemateriālās kultūras vērtību sarakstā. Šāds lēmums pieņemts UNESCO Starpvaldību komitejā, kas notiek Abū Dabī. Lēmuma pieņemšanai klātienē līdzi sekoja gan kultūras ministrs Ints Dālderis, gan biedrības "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" valdes priekšsēdētājs Grigorijs Rozentāls.

Kā teikts UNESKO komitejas lēmumā, diviem tūkstošiem cilvēku lielajai suitu kopienai izdevies saglabāt savas īpašas identitātes sajūtu, taču lai arī suitu rituāli un paražas joprojām spēlē svarīgu lomu kopienas dzīvē, to dzīvotspēja ir apdraudēta. Ekonomisku iemeslu dēļ apdraudēta kļūst pati suitu kopienas dzīvotspēja tās vēsturiskajā teritorijā, mazinās iespējas un resursi mantojuma praktizēšanai, kā arī šis mantojums netiek uzskatīts par pietiekami prestižu jaunās paaudzes vidū.   

Glābšanas pasākumu plāns paredz arī novada mācības ieviešana skolās, atbalsts neformālajai izglītībai un interešu izglītības pasākumiem, atsevišķu rituālu atdzīvināšanu, tradicionālo zināšanu apmācību, atbalsts suitu izloksnei, kā arī dažādu suitu nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju dokumentēšana.

Biedrības sagatavotais pieteikums sastāv no aprakstošās daļas, plānoto glābšanas pasākumu plāna nākamajiem četriem gadiem, desmit suitu kultūrtelpu raksturojošām fotogrāfijām un desmit minūšu garas videofilmas. Suitu kultūras mantojuma redzamākā daļa ir dialekts, kas vēl saglabājies, sieviešu burdona dziedāšana, Katoļu baznīcas un pirmskristietības tradīciju savdabīgs savijums, precīzi dokumentētas kāzu tradīcijas un īpaši krāšņie tautastērpi, kuru izgatavošana tiek pārņemta no paaudzes paaudzē.

"Iekļaušana UNESCO Neatliekami glābjamo nemateriālās kultūras vērtību sarakstā ir starptautisks apstiprinājums suitu nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju saglabāšanas nozīmīgumam vispirms jau pašas kopienas kultūras identitātei un reizē kultūras daudzveidības veicināšanai visas pasaules mērogā. Suitu kultūrtelpa ir dzīva kultūras vērtība, kas saglabājama nākamajām paaudzēm," komentēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

Iekļaušana UNESCO Neatliekami glābjamo nemateriālās kultūras vērtību sarakstā ir starptautisks novērtējums. Finanses programmas īstenošanai suitiem būs jāmeklē pašiem.

"Suitu kopienas neatlaidība, pieliekot visus spēkus savu kultūras vērtību apzināšanai, kā arī meklējot risinājumu to saglabāšanai un tālāk nodošanai var kalpot par izcilu piemēru gan Latvijā, gan pasaulē. Līdz šim biedrības "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" īstenotā sadarbība ar valsts, pašvaldību iestādēm, ar pētniecības institūcijām un augstskolām ir devusi labus rezultātus suitu kultūras izpausmju apzināšanā, izpētē un saglabāšanā. Ir gandarījums, ka līdzās suitu kultūras daudzveidīgajām aktivitātēm kopīgiem spēkiem izdevies panākt suitu tradīciju tālāknodošanu ar formālās un neformālās izglītības palīdzību – Alsungas mūzikas skola uzsākusi īstenot izglītības programmu "Tradicionālo tautas mūzikas instrumentu spēle", Alsungas vidusskolas 5. – 7. klašu skolēni apgūst "Suitu novada mācību". Tas nozīmē, ka paaudzēs mantotās vērtības tiek saglabātas ilgtermiņā. Esmu pārliecināts, ka šis sadarbības piemērs rosina ikvienu novērtēt lokālās kultūras bagātības," pēc balsojuma komentēja I.Dālderis.

(papildināta ar komentāru - labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ SUITU SIEVA

Jūrkalnes un Alsungas suitu sievu ansambļu vadītāja Ilga Leimane:


“No prieka asaras saskrēja acīs. Tas nozīmē, ka tas, ko darām, ir sadzirdēts pasaulē. Kas mainīsies? Katram cilvēkam ir vajadzīga ticība un, ja tas gūst atbalstu pasaules mērogā, vai tad tas nav būtiski? Tas ceļ pašapziņu.

UNESCO ziņojumā uzsvērts, ka esam neatliekami glābjamo kultūras vērtību sarakstā. Uz milzīgi lielu atbalstu no valsts nevaram cerēt, jo ir svarīgākas lietas krīzes laikā, lai gan mēs šo vārdu praktiski nelietojam. Neko negaidām ar atplestām rokām, jo tā nebūs nekad, taču tas dod spēku, lai mums visu laiku nav jācīnās. Tas apliecina, ka tas ko mēs darām, ir pareizi.

Ja salīdzinu, kā viss bija manā bērnībā un kā tagad, tad secinu, ka ļoti daudz no mūsu kultūras vērtībām izzūd – daudz kas eksistē tikai mūsu atmiņās, un mēs mēģinām to reanimēt. Kultūra strauji izzūd, pilnīgi negribot. Tāpēc par to visu laiku jārunā un jāstāsta. Un redziet, tas ir vajadzīgs un ne tikai mums, bet arī pasaulei. Tad nu padomājiet, mīļie!”


UZZINI

UNESCO lēmums par suitiem.

Avots: UNESCO LNK

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas