Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināts (17:14) - Zolitūdes traģēdijas glābēju prēmijām atvēl vairāk nekā 800 000 latu

Ministru kabinets otrdien no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra Iekšlietu ministrijai (IeM) 812 616 latus, kas tiks izlietoti Zolitūdes traģēdijas glābēju un kārtībsargu prēmijām.

No šīs summas  584 473 lati tiks atvēlēti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), 154 916 lati – Valsts policijai un  73 227 lati – Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžai.

Ugunsdzēsējiem maksimālā prēmija būs 1008 lati, kas ir trīs glābēja faktisko mēnešalgu apmērs. Valsts policijai prēmijas apmērs noteikts diferencēti no 280 līdz 1008 latiem, izvērtējot katras amatpersonas iesaisti, bīstamību, veicamo uzdevumu sarežģītību un citus faktorus.

IeM norāda, ka Zolitūdes traģēdijas glābšanas darbi ilga gandrīz četras diennaktis un tajos bija iesaistīti 493 cilvēki no VUGD un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas. Darbā ar cietušajiem un bojāgājušajiem piedalījās 27 Valsts policijas amatpersonas, bet pārējie policisti veica citus darbus, piemēram, vāca lietiskos pierādījumus, novāca un šķiroja gruvešus vai apsargāja teritoriju. Amatpersonas tika iesaistītas dienesta pienākumu izpildē arī ārpus darba laika un nakts laikā. Turklāt glābēji veica ne tikai ļoti smagu fizisku darbu, bet arī pārdzīvoja morālas ciešanas, kuru sekas būs jūtamas vēl ilgi pēc notikušā. Traģēdijā bojā gāja trīs ugunsdzēsēji, bet cieta, tostarp smagi, 12.

Pēc valdības sēdes demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) sacīja, ka turpmākajos gados arī jūtami pieaugs VUGD atvēlētais finansējums. Proti, nākamgad tas palielināsies par 2,6 miljoniem latu, 2015.gadā - par 6 miljoniem latu un 2016.gadā - par 16,4 miljoniem latu.

Tāpat valdība otrdien apstiprināja jau pagājušajā nedēļā konceptuāli atbalstīto lēmumu, ka  Zolitūdes traģēdijā cietušajiem tiks piešķirta vienreizēja 5000 latu kompensācija, bet bojāgājušo tuviniekiem – vienreizēja 10 000 latu kompensācija.

Kompensācija pienāksies cietušajai personai, kura ir saņēmusi neatliekamo medicīnisko palīdzību vai ievietota stacionārā, kā arī bojā gājušās personas laulātajam vai personai, kas realizē aizgādību par bojā gājušās personas nepilngadīgu bērnu, un lejupējiem radiniekiem (bērniem vai mazbērniem, ja bērnu nav), bet, ja lejupējo nav, tad tuvākās pakāpes augšupējiem radiniekiem (vecākiem vai vecvecākiem, ja vecāku nav).

Vienreizējas kompensācijas izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kura iesniegumus par kompensācijas pieprasīšanu pieņems līdz 2014.gada 1.jūnijam. Šis lēmums neattieksies uz bojā gājušo Iekšlietu ministrijas sistēmas amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm tuviniekiem. Minēto personu tuvinieki saņems kompensācijas atbilstoši speciālajos normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai un apmēriem. 

Premjers solīja, ka jautājumi tiks izskatīti bez liekas kavēšanās.

(Pievienota 5. un pēdējā rindkopa.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas