Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

papildināts (19:58) - Svinības Uzvaras parkā

Kā ik gadu arī šoreiz 9.maijā tūkstošiem cilvēku pulcējas Uzvaras parkā Rīgā, pieminot Otrajā pasaules karā Padomju armijas rindās kritušos un atzīmējot uzvaru pār nacistisko Vāciju.

No rīta puses Uzvaras parkā cilvēku skaits bija samērā neliels, taču ap pusdienlaiku pie Uzvaras pieminekļa sapulcējušies jau krietni vairāk, un cilvēki blīvā straumē turpina plūst uz Uzvaras parku.

Publikas lielais vairums uz Uzvaras pieminekli devušies kopš pēcpusdienas, novēroja portāls Diena.lv. Daudziem rokās ziedi, bet tāpat vairums tos iegādājas pie puķu tirgotājām pa ceļam uz pieminekli. Lai arī pasākuma rīkotāji pauduši, ka šogad šajā vietā tā saucamās Georga lentītes nedalīs, tas cītīgi tiek darīts - lentītes pieņem gan jauni, gan veci. Tāpat arī daudzi, kuri vēl dodas uz Uzvaras pieminekli, tās jau ir piesprauduši paši. Tāpat  daudzviet Rīgā redzamas automašīnas, kurām piespraustas šīs lentītes.

Valsts policija līdz plkst.18 Uzvaras parkā aizturējusi desmit cilvēkus - visus par alkohola lietošanu publiskā vietā, portāls Diena.lv noskaidroja Valsts policijā.

Neilgi pēc plkst.19 Uzvaras parkā Valsts policijas darbinieki operatīvi izšķīruši kautiņu starp trīs vai četriem vīriešiem, novēroja aģentūra LETA.

Astoņi policisti atsteigušies līdz kautiņa vietai un strīdniekus - 30-35 gadus vecus vīriešus - aizvilka katru uz savu pusi. Kā novēroja aģentūra LETA, vienam no viņiem bija asiņaina seja. Kāds kautiņa aculiecinieks aģentūrai LETA pastāstīja, ka dūru vicināšana starp vīriešiem izcēlusies kādas sievietes dēļ. Iespējams, pie vainas bijusi arī iedzeršana, taču kautiņš neesot bijis saistīts ar dažādiem uzskatiem par vēsturiskiem notikumiem. 

Piektdienas vakarā Rīgā, Strēlnieku laukumā, prokrieviskās biedrības Rodina rīkotajā piketā piedalās desmit cilvēki, novēroja aģentūra LETA.

Krietni lielāks ir par šo pasākumu ieinteresēto žurnālistu pulks, arī policistu Strēlnieku laukumā ir daudz vairāk nekā piketētāju. Viens no piketa dalībniekiem tērpies kazaku formastērpā, pārējiem piespraustas Georga lentītes. Piketa dalībniekiem nav nekādu plakātu, viņi stāv pie Okupācijas muzeja ēkas un komunicē ar preses pārstāvjiem.

Apmeklētāju vidū ir arī mazi bērni, kurus atveduši pieaugušie. Lielai daļai pie apģērba ir piespraustas Georga lentītes. Sanākušie cilvēki noliek ziedus pie pieminekļa, vēro priekšnesumus, kā arī apmeklē turpat izvietotos tirdzniecības galdiņus.

Ziedus pie pieminekļa rīta pusē nolika arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un vairāki citi Rīgas domes deputāti, kā arī Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs, Ukrainas un Baltkrievijas vēstniecību pārstāvji.

Tāpat pie ieejas Uzvaras parkā vairāki cilvēki, tostarp arī prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans, plivina Ukrainas pašpasludināto republiku karogus, liecina aģentūras LETA novērojumi. Lindermans, kuram pie apģērba piesprausta Georga lentīte, stāv ar karogu, uz kura rakstīts Doņeckas Tautas Republika, viens no viņa domubiedriem rokās tur karogu ar uzrakstu Luganskas Tautas Republika, bet vēl kādam citam ir karogs Georga lentītes krāsās.

Garāmgājēji pievērš viņiem uzmanību, fotografē un sarunājas ar aktīvistiem. Arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvji nāk klāt aktīvistiem un uzdod jautājumus.

Aktīvistiem aiz muguras stāv divi apsardzes firmas darbinieki, kuri skaidroja, ka uzrauga, lai viņi neiet tālāk Uzvaras parkā.

Savukārt pie atsevišķiem galdiņiem sanākušie svētku apmeklētāji apsēdušies, lai malkotu līdzpaņemtos alkoholiskos dzērienus, kurus uz vietas iegādāties nevar. Par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā Uzvaras parkā līdz pusdienlaikam aizturētas četras personas.

Svinību laikā noticis arī nepatīkams incidents - kādam 73 gadus vecam vīrietim Uzvaras parkā iestājusies klīniskā nāve. Tomēr mediķi veikuši sekmīgus atdzīvināšanas pasākumus un nogādājuši vīrieti slimnīcā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša aģentūrai LETA uzsvēra, ka šo nelaimi nevar saistīt ar kādiem konkrētiem ārējiem apstākļiem, piemēram, silto laiku. Klīniskā nāve skar arī jaunākus cilvēkus un tai var būt ļoti daudz iemeslu, viņa norādīja.

Rietumu pasaule un Latvija Otrā pasaules kara beigas atzīmē 8. maijā, taču Krievijā un postpadomju telpas valstīs daļa sabiedrības tā dēvēto "nacisma sagrāves dienu" atzīmē dienu vēlāk - 9. maijā.

Pievienotas 5. un 6.rindkopas par kautiņa izšķiršanu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas