Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Papildu vakcinācija pret Covid-19 Latvijā varētu būt nepieciešama ap 10 000 cilvēku ar novājinātu imunitāti

Papildu vakcinācija pret Covid-19 Latvijā varētu būt nepieciešama aptuveni 10 000 cilvēku ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, trešdien žurnālistiem sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala.

Viņa skaidroja, ka NVD apkopo datus par iedzīvotājiem, kuriem veselības stāvokļa dēļ varētu būt nepieciešama papildu vakcīnas deva. Pašlaik šādu cilvēku skaits tuvojas 10 000, taču, ņemot vērā, ka lēmumu attiecībā uz papildu devu var pieņemt ģimenes ārsts un ārstējošais ārsts, šis skaits varētu mainīties.

Iedzīvotāji ar būtiski novājinātu imūno sistēmu par papildu vakcīnas devas saņemšanu aicināti sazināties ar savu ģimenes ārstu. Arī NVD, izmantojot īsziņas un e-pastu, plāno informēt šādus pacientus par iespēju saņemt papildu devu. Ja iedzīvotājs atbilst kādai no grupām, bet nesaņem personalizētu uzaicinājumu, papildu devu var saņemt, vēršoties pie ģimenes ārsta vai pie ārstējošā ārsta.

Plānots, ka papildu vakcināciju nodrošinās ģimenes ārsti, klīniskās universitātes slimnīcas un lielākās slimnīcas reģionos, stāstīja Gaigala.

Papildu devu var saņemt, sākot ar 28.dienu pēc tam, kad saņemta otrā vakcīnas deva vai viena "Johnson&Johnson" deva. Papildu devu var saņemt arī vēlāk, izvērtējot imūnsupresijas pakāpi, kā arī nepieciešamības gadījumā jautājumu izskatot ārstu konsīlijā. Papildu devai var tikt izvēlēta jebkura no Latvijā pieejamām vakcīnām pret Covid-19. 

NVD Vakcinācijas projekta nodaļā informēja, ka Ministru kabinets 7.septembrī lēma, ka Latvijā, līdzīgi kā citviet Eiropā un pasaulē sāks trešo vakcīnu devu pret Covid-19 administrēšana. Kā pirmie primārās vakcinācijas kursā papildu vakcīnu devas pret Covid-19 saņems iedzīvotāji ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, kuriem primārā vakcinācijas kursā nav izveidojusies pietiekama aizsardzība.

Saskaņā ar zinātniskos pierādījumos balstītu informāciju, Eiropas Slimību kontroles centra, Eiropas Zāļu aģentūras un Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendācijām, šobrīd papildu vakcīnas deva vajadzīga cilvēkiem, kuriem ir ievērojami samazināta organisma imūnās sistēmas funkcionēšana, lai nostiprinātu standarta vakcinācijas kursa efektivitāti.

Šāda nepieciešamība varētu būt, piemēram, cilvēkiem pēc orgānu transplantācijas, pacientiem, kuri ilgstoši saņem dialīzes procedūras, HIV pacientiem ar asinsrades sistēmas slimībām.

IVP norāda, ka minētajām iedzīvotāju grupām divas vakcīnas devas imūnsupresijas dēļ var nebūt izveidojušas optimālu imūno atbildi. Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, kad saslimstība ar Covid-19 turpina pieaugt, šie cilvēki inficēšanās gadījumā pakļauti smagai Covid-19 slimības attīstībai, hospitalizācijas riskam, kā arī ilgstošiem veselības traucējumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas