Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par SAB direktoru iecelts Egils Zviedris

Saeima šodien Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatā iecēla Egilu Zviedri.

Par Zviedra iecelšanu nobalsoja 90 Saeimas deputāti un neviens nebalsoja "pret" vai "atturas".

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS) ziņojumā Saeimā uzsvēra, ka Zviedris pārzina valsts drošības jomu un jau no šodienas "var mesties darbā".

Debatēs Saeimas deputāte Inese Voika (AP) norādīja, ka, ņemot vērā, ka līdz šim par Zviedri publiski esot izskanējušas skopas ziņas, svarīgi norādīt, ka Zviedris kopš 1992.gada strādā Latvijas drošības struktūrās. Zviedris ir ieguvis atzinību no sabiedroto valstu dienestu puses, sacīja Voika, reizē paužot pārliecību, ka šodien ievēlētais SAB direktors nodrošinās iestādes atbilstošu darbību no pirmās dienas bez "ieskriešanās" laika.

Situācija mūsu reģionā ir nestabila, tāpēc svarīgi, lai SAB netraucēti un bez pārtraukumiem turpinātu strādāt izlūkošanas un pretizlūkošanās jomā, uzvēra deputāte, pamatojot atbalstu Zviedrim. Voika norādīja, ka iepriekš politiķu sarunās ar jauno SAB vadītāju viņš apliecinājis gatavību strādāt pie sistēmas pilnveidošanas attiecībā uz valsts noslēpuma pielaides piešķiršanu.

Deputāts Valērijs Agešins (S) uzsvēra, ka svarīga ir Zviedra 30 gadu pieredze, strādājot valsts drošības sistēmā. Tāpat uz Zviedri attiecas princips, ka, "jo ilgāk esi amatā, jo lielāks svars teiktajam", norādīja politiķis. Viņš pozitīvi novērtēja, ka līdz šim par Zviedri publiski bijis pieejams maz informācijas, jo Latvijai draudus radot tieši pretēja situācija - pļāpīgas amatpersonas, kuras neaizdomājas par iespēju paklusēt. Agešins Zviedri novērtēja kā politiski neitrālu, ārpus interešu grupām esošu profesionāli.

Politiķis vērtēja, ka pie mums ir mazi terorisma draudi, kas Latviju padara par vienu no drošākajām valstīm pasaulē. Latvijai ir jāpopularizē šis fakts, lai valsts kļūtu pievilcīgāka investoriem, piemēram, no Rietumeiropas, pauda Agešins.

Iepriekš Zviedra iecelšanu šajā amatā vienbalsīgi atbalstīja Saeimas Nacionālās drošības komisija.

Jau ziņots, ka Nacionālā drošības padome iepriekš vienojās par SAB direktoru virzīt Zviedri, kurš līdz šim bija SAB direktora vietnieks un Izlūkošanas pārvaldes priekšnieks.

Zviedris valsts drošības iestādēs strādā kopš 1992.gada, SAB - kopš 2000.gada.

Rīgas Tehniskajā universitātē Zviedris ieguvis inženierzinātņu bakalaura grādu būvniecībā, bet Biznesa augstskola "Turība" - maģistra grāds uzņēmējdarbības vadībā.

Viņš strādājis Valdības apsardzes dienestā, Valsts Ekonomiskās suverenitātes aizsardzības departamentā (VESAD), Drošības policijā, 2000.gadā kļuvis par SAB Izlūkošanas pārvaldes sevišķi svarīgu lietu inspektoru, 2011.gadā - par SAB Izlūkošanas pārvaldes NVS nodaļas priekšnieks, bet kopš 2014.gada ieņēma SAB direktora vietnieka un Izlūkošanas pārvaldes priekšnieka amatu.

Kopš pagājušā gada augusta Zviedris pārstāvējis SAB vadību Eiropas Savienības un NATO izlūkošanas un drošības dienestu starptautiskajās sanāksmēs, informēja Valsts prezidenta kanceleja.

Novembrī 60 gadu vecumā mūžībā devās SAB direktors, bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas