Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Parādu piedzinējiem darbs būšot vienmēr

Pat attīstītākajās valstīs ar augstu labklājības līmeni ir parādnieki un, arī atkopjoties ekonomikai, Latvijā arvien būs parādnieki, tāpēc parādu piedzinējiem darbs būs vienmēr, šodien preses konferencē atzina Latvijas Ārpustiesas parādu piedzinēju asociācijas biedri.

Asociācijas vadītāja Agnese Priedīte, kas pārstāv uzņēmumu SIA "Intrum Justitia", norādīja, ka patlaban parādu piedzinēji no kreditoriem saņem ziņas, ka parādnieku kļūst mazāk, ko nosaka gan tas, ka kreditori daudz rūpīgāk izvēlas, kam izsniegt aizdevumus vai pakalpojumus uz pēcapmaksu, gan arī situācijas uzlabošanās ekonomikā.

Tomēr viņa uzskata, ka diez vai pienāks diena, kad Latvijā nebūs parādnieku. Priedīte uzsvēra, ka parādi veidojas visur, kur vien notiek darbs ar pēcapmaksu, tāpēc ar nemaksāšanas risku ir jārēķinās.

SIA "Konsultatīvā sabiedrība "Conventus"" komercdirektors Agris Raciborskis uzskata, ka parādu piedzinējiem arī turpmāk būs gana daudz darba, jo bankas sākušas aktīvāk kreditēt un izsniegt līzingus, kas nozīmē, ka veidosies arī jauni parādnieki, kuri savas saistības tomēr nespēs vai nevēlēsies segt.

To, ka līdz ar ekonomiskās situācijas mērenu uzlabošanos nevar gaidīt arī tūlītēju parādnieku skaita kritumu, norādīja "UAB Gelvora" Latvijas filiāles pilnvarotais pārstāvis Valdis Rozenbergs, kura skatījumā parādnieku un parāda nastas mazināšanās notiks lēnāk un pakāpeniski, jo iedzīvotāji, jūtot savas finansiālās situācijas uzlabošanos, var izvēlēties citas prioritātes.

Vienlaikus "Lindorff Oy" Latvijas filiāles pilnvarotais pārstāvis Reinis Kučers uzsvēra, ka vairums parādnieku šajā sarakstā nav nokļuvuši apzināti, jo vēlas izvairīties no savām saistībām, bet gan tāpēc, ka krīzes laikā vai citu apstākļu dēļ ir samazinājušies ienākumi, tāpēc, tiklīdz cilvēki jutīs, ka viņu materiālā situācija uzlabojas, viņi arī kārtos savas saistības.

Latvijas Ārpustiesas parādu piedzinēju asociācija dibināta pērn maijā. Tās mērķi ir aizsargāt kreditoru intereses, piedalīties parādu piedziņas nozari reglamentējošā tiesiskā regulējuma izstrādē un pilnveidošanā, pārstāvēt parādu piedziņas uzņēmumu kopējās intereses valsts varas un pārvaldes institūcijās, sabiedriskajās un starptautiskajās organizācijās, informēt sabiedrību par parāda piedziņas tirgus aktualitātēm, kā arī veidot un uzturēt Latvijas sabiedrībā izpratni par Latvijas parādu piedziņas nozares darbības principiem.

Asociācijas biedri ir nozares lielākās kompānijas - SIA "Creditreform Latvija", SIA "Paus Konsults", "Lindorff Oy" Latvijas filiāle, SIA "Intrum Justitia", SIA "Konsultatīvā sabiedrība "Conventus"", "UAB Gelvora" Latvijas filiāle un SIA "Sergel".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas