Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija
Mediķi iesaka nesauļoties dienas vidū, bet gan rīta stundās vai vēlā pēcpusdienā

Pārkarst gan dārza darbos, gan pie auto stūres

Līdz pat trešdienai Latvijā gaidāms stiprs karstums - gaisa temperatūra daudzviet var sasniegt pat +30 grādus, liecina Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognozes. Arī aizvadītās dienas Latvijā bija pamatīgi sutīgas, un ne vienam vien Latvijas iedzīvotājam pēc pārkaršanas saulē bija nepieciešama mediķu palīdzība.

Nedēļas nogalē no karstuma cieta 16 cilvēki, lielākā daļa no tiem ir gados vecāki ļaudis, piemēram, kāds 86 gadus vecs kungs, kurš ravēja kartupeļus dienas viskarstākajās stundās (no plkst 11-15). Cietušo vidū bija arī kāds šoferis, kura automašīnas salons bija ļoti uzkarsis. 

Jaunāku cilvēku vidū biežākais pārkaršanas cēlonis ir pārāk ilga atpūta tiešos saules staros vai aktīva sportošana dienas karstākajā periodā, portālam Diena.lv pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Sarmīte Skujiņa.

Lai izteikti vasarīgā laika baudīšana nenovestu pie nepatīkamām sekām, mediķi iesaka šajās dienās izvēlēties vieglu un elpojošu apģērbu, kā arī neieplānot smagu fizisko slodzi dienas vidū. Nedrīkst aizmirst arī par šķidruma uzņemšanu pietiekamā daudzumā. Mediķi karstajās dienās iesaka izvairīties no stipras tējas vai kafijas lietošanas uzturā, vislabāk dzert ūdeni.

Ja tomēr darba specifikas vai citu iemeslu dēļ nav iespējams izvairīties no ilgstošas atrašanās saulē, jālieto ādas aizsargkrēmi, kas pasargās gan no apdegšanas saulē, gan mazinās ultravioleto staru kaitīgo ietekmi.

Citus ieteikumus, kā sevi pasargāt no pārkaršanas, ādas apdegumiem vai citām nepatīkamām karstuma izraisītām sekām, var aplūkot, klikšķinot šeit

Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis portālam Diena.lv klāsta, ka "karstuma stiprums un intensitāte nav tik liela kā karstuma noturīgums, tas arī ir neparasti šim maijam."

Vidēja gaisa temperatūra maijā iepriekšējos gados ir bijusi +11,3 grādi, šogad šī temperatūra, iespējams, būs par aptuveni četriem grādiem lielāka, kas vairāk ir raksturīgs jūnijam.

Bricis stāsta, ka maijā ir siltas dienas, taču tās parasti ir mazākumā un tām uzreiz seko aukstākas. "

Šogad maijā bija pāris dienas, kad gaisa temperatūra bija zem 15 grādiem, kas patiesībā maijam ir normāla parādība, taču uz šī gada karstuma noturīguma fona, tas likās ļoti auksts laiks."

Tieši stabilais karstuma noturīgums 2018. gada maiju padarījis par viskarstāko maiju meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Jau otrdien, iespējams, gaisa temperatūra sasniegs +30 grādus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas