Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

PB: Tirdzniecības nesaskaņu dēļ šogad pieaugs naftas un metālu cenas

Naftas cenas pasaules tirgū šogad varētu pieaugt par 23% saistībā ar spēcīgu ekonomikas izaugsmi, bet metālu cenu kāpumu veicina pašreizējās tirdzniecības nesaskaņas, otrdien paziņoja Pasaules Banka (PB).

PB paaugstināja vidējās naftas cenas prognozi šim un nākamajam gadam līdz 65 dolāriem (53,22 eiro) par barelu, salīdzinot ar 53 dolāriem (43,39 eiro) pērn, kas daļēji skaidrojams ar ģeopolitiskiem riskiem.

Tikmēr metālu cenas šogad pieaugs par 9%, bet lauksaimniecības produktu cenas varētu palielināties par 2%, ņemot vērā ASV un Ķīnas tirdzniecības nesaskaņas, prognozē banka.

Banka brīdina, ka šobrīd apspriestā politiskā rīcība, tostarp papildu tarifi, ražošanas apjoma samazinājumi un sankcijas, rada riskus īstermiņa prognozēm.

Tikmēr globālās ekonomikas izaugsme, kas pērn sasniedza 3,1% un šogad varētu turpināt paātrināties, veicina naftas cenu kāpumu, tām pirmajā ceturksnī pieaugot par 10%.

Tāpat naftas cenu pieaugumu veicina aizvien pieaugošās ģeopolitiskās bažas un jēlnaftas ieguves apjoma samazinājumi, skaidro PB.

Tajā pat laikā metālu cenu pieaugumu stimulē tirdzniecības nesaskaņas starp ASV un Ķīnu, kuras pagājušajā mēnesī saasināja Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa noteiktie muitas tarifi tērauda un alumīnija importam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas