Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pēdējos gados tipiski - māte bez tēva ziņas aizved bērnu uz ārzemēm

Visbiežāk tie ir divi Latvijas iedzīvotāji, kuriem ir attiecības un kopīgi bērni, taču kādā brīdī viņu kopdzīve Latvijā izjūk, un viens no vecākiem - visbiežāk māte - dodas labākas dzīves meklējumos uz ārvalsti, paņemot līdzi bērnus bez otra vecāka ziņas.

Tāds patlaban ir lielais vairākums tā saukto Hāgas konvencijas lietu, Diena uzzināja Tieslietu ministrijā (TM). Hāgas konvencijas izpratnē - šādi aizvestu bērnu var uzskatīt par nolaupītu, un vecākam jāstājas tiesas priekšā.

Lietu, kurās otrs vecāks, ar kuru bērna aizvešana nav bijusi saskaņota, pieprasa bērnu atvest atpakaļ uz Latviju, ir daudz, salīdzinot ar 2008. gadu. TM dati liecina, ka 2008. gadā bija 17 lietu par 19 bērniem, kad bija pieprasījums no otra vecāka atgriezt bērnu no ārvalsts atpakaļ Latvijā. Pērn - 2011. gada decembra vidū - bija jau 37 lietas par 47 bērniem. «Tas izskaidrojams visdrīzāk ar ekonomisko situāciju - ar došanos uz ārvalstīm,» saka Agris Skudra, TM Tiesiskās sadarbības departamenta Bērnu lietu sadarbības nodaļas vadītājs. Šādas situācijas nereti rodoties arī nezināšanas dēļ. Proti, bērna vecāki neiedomājas, ka, beidzoties kopdzīvei, jautājumi par bērna aizgādību, arī bērna dzīvesvietu, ir jānokārto un tos nedrīkst atstāt pašplūsmā. Visbiežāk šajās lietās bērnus no Latvijas uz ārvalstīm aizvedušas mātes, taču bijuši arī daži gadījumi, kad aizvedēji ir tēvi. Dominējošās valstis ir Lielbritānija - Anglija, Velsa - un Īrija. Tajās visbiežāk arī notiek tiesas process par bērna atgriešanu, visbiežāk iznākums ir pozitīvs vecākam, kurš prasa atgriešanu.

TM novērojusi tendenci, ka pēdējos pāris gados sarucis lietu skaits par bērnu atgriešanu no Latvijas uz ārzemēm, proti, kad bērns bez saskaņošanas aizvests no viņa pastāvīgās dzīvesvietas ārzemēs uz Latviju un ārvalstī palikušais vecāks pieprasa atgriešanu. 2008. gadā šādas lietas bija astoņas, savukārt 2011. gadā - līdz decembra vidum - tikai četras. Sākotnēji ļoti bieži strīdi par bērnu bija divu valstu pilsoņu starpā, piemēram, starp Latvijas un Austrālijas pilsoņiem vai Latvijas un Itālijas pilsoņiem.

Vienā no nesenām lietām abi galvenie varoņi - māte un tēvs - gan ir Latvijas iedzīvotāji, tikai vīrietis tagad dzīvo Anglijā, bet sieviete - Latvijā. Abiem ir kopīgs bērns, un, lai arī abi ir laulības šķiršanas procesā, māte ļauj tēvam ar bērnu pavadīt laiku kopā, kad viņš ir atbraucis uz Rīgu. "Pēdējā tikšanās reizē tēvs ar bērnu aizbrauca uz Angliju, neko nesaskaņojot. Klasiski, kā mēdz būt šajās lietās, - neceļ telefonu vai atslēdz telefonu, pēc tam labākajā gadījumā atnāk īsziņa - esmu Anglijā," stāsta A. Skudra.

Vēl citā nesenā lietā visa latviešu ģimene dzīvoja Anglijā, taču māte visas trīs meitas aizveda atpakaļ uz Latviju. Pēc tēva pieprasījuma atgriezt meitas Anglijā, Latvijā tiesa pieņēma lēmumu par labu tēvam. Taču lietā beigās uzvarēja, visticamāk, jau mīlestība. "Māte ar tēvu atkal sagāja kopā, un māte nepārsūdzēja tiesas lēmumu. Viņa [ar bērniem] aizbrauca atpakaļ uz Lielbritāniju," stāsta A. Skudra.

Top komentāri

baca
b
Nav jau nekur jābrauc! Mātes var terorizēt tēvus tepat Latvijā! Paņemt vai draudēt ar paņemšanu pie sevis, ja netiks darīts tas un tas (maksāts)! Pie mums tēvu tiesības tiek pilnībā ignorētas, un 99% gadījumu tiesa tiek lemta par labu mātei! Pat, ja viņai nav iespēju uzturēt bērnu dēļ sava dzīvesveida (nav darba, pastāvīgu ienākumu, nespēj izvadāt bērnus uz skolu, bērnudārzu, nodarbībām, utt.). P.S. par bāreņtiesas nihilismu attiecībā pret tēviem vispār nav vērts pieminēt!
Tieši tā >pieredze!
T
Visi protams nav vienādi slikti. Un to var teikt gan par vieniem (tēviem) gan par otriem (mātēm). Taču fakts ir fakts - tēvu tiesības tiek ignorētas dēļ streotipiem, kurus kultivē un rada sievietes, kurām laulībasdzīve pašām nav izdevusies, bet kas nokļuvušas amatos, kur var lemt par ģimenes teisībām - strādā admin tiesās vai bāreņtiesās. Jums ļoooooti daudz patiesības šajos vārdos! Vai to kāda atbildīgā instance ņems vērā? Šaubos!
ok
o
nu sekli tie vecāki, kas savu interešu dēl liedz bēram otra vecāka klātbūtni. Bet var jau būt ka šie prombraucēji arī kāreiz ir sabiedrības neglītā puse.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas