Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pērn IKT pakalpojumu eksports pieaudzis par 27% jeb 35,2 miljoniem latu

2012. gadā Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pakalpojumu eksports ārvalstu tirgos pieaudzis gandrīz par trešdaļu, salīdzinot ar 2011. gadu, liecina Latvijas Bankas dati.

IKT pakalpojumu eksports pērn pieaudzis par 27% jeb 35,2 miljoniem latu, salīdzinot ar 2011. gadu, un sasniedz kopā 166,2 miljonus. Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas veido 7% no visiem Latvijas eksportētajiem pakalpojumiem, kuru kopējā vērtība 2012. gadā bija 2 472,8 miljoni latu, portālu Diena.lv informēja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijā.

"IKT nozares uzņēmumi savus pakalpojumus piedāvā ne tikai Baltijā un Eiropas Savienības tirgū, bet arī citur pasaulē. Daudzi uzņēmumi eksportu izvirza par prioritāti. Turpinot šādu izaugsmes tempu, IKT, līdzās tādām tradicionālajām eksporta nozarēm kā kokapstrāde un metalurģija, ir potenciāls kļūt par vienu no Latvijas eksportspējīgākajām nozarēm," uzsvēra Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa. 

Lielāko Latvijas eksportēto IKT pakalpojumu daļu joprojām veido datorpakalpojumi. Ieņēmumi no eksporta datorpakalpojumu jomā 2012. gadā bija 96,3 miljoni latu, kas ir par 17% jeb 14,3 miljoniem latu vairāk nekā 2011. gadā. Par 44% audzis eksports komunikāciju pakalpojumu jomā, sasniedzot 60,8 miljonus latu. Strauja izaugsme ir vērojama arī datu pakalpojumu sektorā, kur ieņēmumi 2012. gadā palielinājušies par 36% un veido 9,1 miljonus latu.  
Nozīmīgs rādītājs IKT nozares kopējai izaugsmei ir nozares pienesums Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētajos budžeta ieņēmumos. Kā liecina VID dati par 2013. gada pirmo ceturksni, tas veido vairāk nekā 6% no kopējiem valstī iekasētajiem nodokļu ieņēmumiem.

Lursoft apkopotie dati liecina, ka to uzņēmumi, kuri savu pamatdarbību saista tieši ar datorprogrammēšanas jomu skaits ar katru gadu pieaug. Tā, piemēram, 2010. gadā datorprogrammēšanas nozarē strādājuši 1403 uzņēmumi, bet jau pērn to skaits bija sasniedzis 2034 - par 45% vairāk. Pēdējo gadu laikā palielinājies arī komersantu skaits, kuru ikdiena saistīta ar datu apstrādi, uzturēšanu un citiem informācijas pakalpojumiem. Pēc Lursoft datu bāzēs esošās informācijas, pēdējo trīs gadu laikā šajā jomā strādājošo uzņēmumu skaits pieaudzis par 22%, sasniedzot 917.

Lursoft, apkopojot datus, arī secinājis, ka pērn datorprogrammēšanas nozarē strādājošo uzņēmumu vidējais apgrozījums bijis 79 969 latu. Īpaši strauji palielinājies datu apstrādes jomas uzņēmumu apgrozījums, kas pērn uz vienu komersantu sasniedzis 112 349 latu, kas, salīdzinot ar 2011. gadu, ir pieaugums par 15%. Lursoft pētījuma rezultāti rāda, ka vidēji nozarē katrs IKT uzņēmums nodarbina četrus strādājošos, jo daudzi nozares uzņēmumi ir mazie un vidējie uzņēmumi.

Vidējā peļņa uz vienu uzņēmumu datorprogrammēšanas jomā pērn bijusi 6148 lati, bet datu apstrādes nozarē – 6596 lati. Būtiski, ka arī krīzes gados, atšķirībā no citās tautsaimniecības nozarēs strādājošajiem uzņēmumiem, IKT sfēras uzņēmēji spējuši uzrādīt atzīstamus rādītājus un strādāt ar peļņu.







Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas