Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +22 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Pieaug saslimstība ar AIDS

Šogad Latvijā reģistrēti par 16 procentiem vairāk HIV inficēto nekā pērn. Pieauguši arī AIDS saslimšanas gadījumi. Eiropas slimību kontroles centra dati liecina, ka Latvijā AIDS slimnieku ir visvairāk Eiropā, vēsta Latvijas Radio.

Trešdien sākās Pasaules AIDS dienai veltītie pasākumi, kuros iedzīvotājus aicinās izmantot iespēju bez maksas veikt testus. Tikmēr AIDS un HIV slimnieku atbalstītāji cīnās par efektīvāku valsts atbalstu šīs slimības ārstēšanai.

Pēc ANO aplēsēm pasaulē ar HIV varētu būt inficēti apmēram 34 miljoni cilvēku. Kopumā Latvijā ir reģistrēti vairāk nekā 5000 šādu cilvēku. Biedrības Apvienība Hiv.lv valdes priekšedētājs Aleksandrs Molokovskis skaidro, ka nevalstisko organizāciju mērķis ir panākt, lai Latvija atgrieztos pie agrīnas HIV ārstēšanas, kā to nosaka Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas. Krīzes laikā nevalstiskās organizācijas piekrita lēmumam samazināt ārstēšanas piešķiršanas kritērijus. Kopš pagājušā gada organizācijas vērsušās pie atbildīgām iestādēm, atgādinot, ka nepieciešams atsāk agrīnu HIV inficēto ārstēšanu. Kā norāda Molokovskis, ne sarakste, ne tikšanās ar ierēdņiem, ne publiskās protesta akcijas nav devušas nekādus rezultātus. Veselības ministrija atbild, ka līdz pat 2015. gadam finansējumu kompensējamo zāļu apmaksai nav paredzēts palielināt, skaidro ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Apvienība Hiv.lv pārstāvis norāda, ka cīnīsies par savas mērķgrupas tiesībām uz valsts apmaksātu laicīgu ārstēšanos. Viņi nākamnedēļ vēlas iegūt starptautisku atbalstu Eiropas HIV/AIDS pilsoniskās sabiedrības forumā Briselē, kā arī iesniegt sūdzību Tiesībsargam.

Šogad HIV inficēto un ar AIDS saslimušo statistikas dati ir lielāki nekā šai pašā periodā pērn. Slimību profilakses un kontroles centra vadītāja vietnieks Dzintars Mozgis skaidro, ka viens no iespējamiem iemesliem statistikas pieaugumam ir cilvēku aktīvāka vēršanās pie ārstiem un testu veikšana, nevis būtiska saslimstības paaugstināšanās.

Pasaules AIDS dienu pirmajā decembrī šogad atzīmēs jau 24. reizi, lai informētu sabiedrību par HIV/AIDS izplatību un profilakses iespējām. Šai dienā ar informatīviem pasākumiem iedzīvotājus aicina būt iecietīgiem pret saslimušajiem un pārvarēt aizspriedumus, ka šī saslimšana izplatās tikaI narkomānu un homoseksuālu cilvēku vidū. Latvijas Sarkanā Krusta veselības projektu vadītāja Vivita Ķīkule uzskata, ka informatīvo pasākumu rezultātā sabiedrības aizspriedumi ir mazinājušies. Tomēr, viņasprāt, inficēto skaits aug, jo cilvēki šo slimību bieži neasociē ar sevi un izvairās pārbaudīties. Tāpēc Ķīkule aicina Latvijas iedzīvotājus izmantot iespēju AIDS dienas ietvaros no ceturtdienas līdz sestdienai bez maksas veikt testus gan Rīgā, gan citās pilsētās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas