Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pieķer tirgojam plīvurpūci, savvaļas kaķi un krokodila izbāzni

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldi novembrī un decembrī fiksējusi piecus gadījumus, kad mēģināts tirgot krokodilu kārtas dzīvnieku un lūšu izbāžņus, kā arī dzīvu savvaļas kaķi servalu un plīvurpūci, vēsta Valsts policija.

Visās šajās epizodēs fiksēto dzīvnieku un to izbāzeņu kopējā cena bijusi 15 200 eiro.

Pārbaužu laikā likumsargi noskaidroja, ka privātpersonas vēlējušās pārdot divus krokodilveidīgo dzīvnieku izbāžņus, kuru cena par katru bija 100 eiro, dzīvu savvaļas kaķi servalu par 8000 eiro, 6000 eiro vērtu krokodila izbāzni, kā arī lūša izbāzni par 500 eiro. Dzīva plīvurpūce tirgota par 500 eiro. Pārbaužu laikā neviena no privātpersonām nevarēja apliecināt ne izbāžņu, ne dzīvo dzīvnieku legālo izcelsmi.

Jāpiebilst, ka Latvijā, tāpat kā jebkurā ES dalībvalstī, aizliegts tirdzniecībā piedāvāt gan dzīvus īpatņus, gan izstrādājumus no savvaļas sugām, ja nav iespējams pierādīt to legālu izcelsmi. Turklāt Dzīvnieku aizsardzības likums Latvijā aizliedz ārpus zooloģiskajiem dārziem un reģistrētām savvaļas dzīvnieku turēšanas vietām turēt nebrīvē kā mājdzīvniekus savvaļas plēsēju kārtas dzīvniekus, primātus, krokodilus, čūskas un jūras zīdītājus. Veicot tirdzniecību ar sugām, kas iekļautas CITES konvencijas pielikumos, nepieciešams saņemt CITES sertifikātu vai atļauju, kas apliecina attiecīgo īpatņu legālo izcelsmi.   

Pret privātpersonu, kura vēlējās realizēt plīvurpūci, uzsākta administratīvā lietvedība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 79. panta – par reto vai izzušanas draudiem pakļauto dzīvnieku starptautisko tirdzniecību regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu. Par šādu pārkāpumu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 70 līdz 700 eiro, konfiscējot nelikumīgi iegūtos reto vai izzušanas draudiem pakļauto dzīvnieku īpatņus. Savukārt četros gadījumos uzsākta administratīvā lietvedība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 77. panta pirmās daļas, proti, par normatīvajos aktos noteikto dzīvnieku aizsardzības prasību pārkāpšanu. Par prasību neievērošanu var tikt uzlikts naudas sods fiziskajām personām no 30 līdz 70 eiro, bet juridiskajām personām – no 140 līdz 1200 eiro.

Šobrīd pārbaužu laikā izņemtajiem izbāžņiem tiek veiktas ekspertīzes, lai apliecinātu to taksonomisko piederību. Atkarībā no sugas un tās apdraudētības pakāpes tiks lemts par administratīvā soda piemērošanu tirdzniecības veicējiem.

Tāpat šobrīd notiek dokumentu pārbaude, ko uzrādīja servala un plīvurpūces īpašnieki.

Valsts policija lietu materiālus nodos Dabas aizsardzības pārvaldei atbilstoši kompetencei lēmumu pieņemšanai administratīvajās lietās.

Top komentāri

Kaa
K
Diemžēl, kad kaimiņos vasarā kaimiņš atveda savas čūskas, to skaitā balto mambu, uz vasarnīcu un Dabas aizsardzības pārvaldei rakstīju, ka man tur bail atrasties, tad viņi atbildēja, ka viņi ir ļoti noslogoti un nevar atbraukt pārbaudīt faktu. Agrāk šim pašam vīrietim izbēga krokodils....Tagad zināšu, ka jāzvana policijai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas