Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pirmajā pieteikšanās dienā liela zemnieku interese par Briseles atbalstu piena ražošanas samazināšanai

Pirmajā dienā, kopš Lauku atbalsta dienests (LAD) sācis pieņemt pieteikumus Briseles atbalstam par piena ražošanas īslaicīgu samazināšanu, vērojama ļoti liela zemnieku interese, aģentūrai LETA atzina LAD pārstāve Kristīne Ilgaža.

"Līdz plkst.17 iesniegti jau 42 pieteikumi, bet vakarpusē noteikti tiks iesniegti vēl, jo elektroniskajā pieteikšanās sistēmā var novērot ļoti lielu pieslēgumu skaitu attiecīgajai pieteikuma veidlapai," norādīja LAD pārstāve.

Kā ziņots, sākot ar šodienu, piena ražotāji tikai līdz 21.septembrim var pieteikties Eiropas Komisijas (EK) atbalstam par īslaicīgu un brīvprātīgu ražošanas samazināšanu, savukārt piešķirtais atbalsts - 140 eiro par tonnu piena - tiks izmaksāts nākamā gada sākumā. Lai pieteikšanās norisinātos raitāk, pieteikumiem tiek izmantota elektroniskā pieteikšanās sistēma, kas nodrošinās ātru iesniegumu saņemšanu un apstrādi.

Aplēses liecina, ka atbalstam Latvijā varētu tikt saņemti apmēram 9740 pieteikumi, savukārt attiecīgajās kompensācijās četrās pieteikumu kārtās varētu tiktu izmaksāts ap 3,8 miljoniem eiro.

Pirmajā kārtā pieteikšanās noslēgsies 21.septembrī plkst.13, kas ir ar EK saskaņotais laiks visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Atbalsts ir paredzēts par piena piegādes samazināšanu trīs mēnešu periodā, salīdzinot ar tādu pašu periodu iepriekšējā gadā. Atbalsts paredzēts 140 eiro apmērā par piena tonnu, un to varēs saņemt arī tie ražotāji, kas jau no šā gada sākuma ir samazinājuši ražošanas apjomu.

Plašāka informācija par pietiekšanās noteikumiem atrodama LAD un Zemkopības ministrijas mājaslapā "www.lad.gov.lv" un "www.zm.gov.lv".

Kopējais budžets atbalstam par piena ražošanas samazināšanu ir noteikts 150 miljoni eiro visām dalībvalstīm, un, pēc EK aplēsēm, tas aptver aptuveni 1,07 miljonus tonnas piena.

Attiecīgā regula paredz atbalstu 140 eiro apmērā par piena tonnu, kas veidojas kā starpība starp piena apjomu, kas piegādāts piena ražošanas samazināšanas periodā, un piena apjomu, kas piegādāts tajā pašā iepriekšējā gada trīs mēnešu jeb references periodā. Valsts finansējums šajā gadījumā nav jāparedz.

Kā ziņots, kopumā būs četri ražošanas samazināšanas periodi. Pirmais attieksies uz samazināšanu šā gada oktobrī, novembrī un decembrī, bet attiecīgais iesniegums būs jāiesniedz līdz 21.septembrim.

Nākamais periods būs novembris, decembris un 2017.gada janvāris, bet iesnieguma termiņš - 12.oktobris. Tālāk sekos periods par šā gada decembri, 2017.gada janvāri un februāri ar iesnieguma termiņu 9.novembrī, bet pēdējais periods attieksies uz 2017.gada janvāri, februāri un martu, iesnieguma termiņš - šā gada 7.decembris.

Jau vēstīts, ka visā ES šogad vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas, kā arī kvotu sistēmas atcelšanas. No 2014.gada jūlija līdz 2016.gada jūnijam piena cena samazinājusies par 39%, kas ilgstoši nenosedz pašizmaksu.

Tikmēr piensaimniecības 2015.gada nogalē jau saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījumu no 8,5 miljonu eiro ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei. Šā gada jūnijā piensaimniecībām no valsts budžeta izmaksāts vēl 6 197 000 eiro valsts atbalsts, savukārt jūlijā EK piešķīra vēl 9,7 miljonus eiro, par kuru sadales kritērijiem būs zināms septembra nogalē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas