Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pirmdien kļūs zināmi Litgas un Statoil vienošanās noteikumi par gāzes piegādi Lietuvai

Pirmdien kļūs zināms, ar kādiem noteikumiem Lietuva turpmāk varēs saņemt sašķidrināto dabasgāzi no Norvēģijas koncerna Statoil. Šim jautājumam veltītajā preses konferencē piedalīsies premjerministrs Aļģirds Butkevičs, kompāniju Lietuvos energija un Litgas vadītāji, paziņojis valdības preses dienests.

Kā pastāstījis Lietuvos energija vadītājs Daļus Misjūns, grozījumi līdzšinējā līgumā ar Statoil tiks parakstīti tuvākajā laikā.

2014.gada augustā Litgas ar Statoil parakstīja līgumu uz pieciem gadiem par 2,7 miljardu kubikmetru sašķidrinātās gāzes piegādi Klaipēdas terminālim. Pašlaik kompānijai Litgas jānopērk 540 miljoni kubikmetru gāzes gadā, bet Lietuvai vienai pašai šāds apjoms ir par lielu, kamēr Latvijas un Igaunijas uzņēmumiem nav iespēju pirkt šo gāzi.

Pēc aģentūras BNS rīcībā esošās neoficiālās informācijas, līgums tiks pagarināts vēl uz pieciem gadiem, paredzot mazāku gada laikā piegādājamās gāzes apjomu un nedaudz zemāku cenu.

Saskaņā ar pašreizējo līgumu gāzes cena ir atkarīga no Lielbritānijas gāzes tirgus indeksa un tiek korelēta ar gāzes cenām Eiropas Savienībā. Pērn lēsts, ka uz pieciem gadiem noslēgtā līguma provizoriskā vērtība ir 724-868 miljoni eiro.

Parakstot grozīto līgumu, samazinātos kompānijas Klaipedos nafta pārvaldītā sašķidrinātās dabasgāzes termināļa kopējās uzturēšanas izmaksas, paverot iespēju samazināt šo izmaksu nastu arī siltumenerģijas un elektroenerģijas ražotājiem, Jonavas mākslīgā mēslojuma rūpnīcai "Achema" un citām kompānijām.

Jau ziņots, ka Lietuvas lielākais gāzes lietotājs - koncerna Achemos grupe pārvaldītais uzņēmums Achema - gatavojas pats pirkt no Statoil sašķidrināto dabasgāzi. Līdz janvāra beigām varētu tikt parakstīts piegādes līgums uz vienu gadu, kas paredzētu, ka Achema šogad iegādājas 500 miljonus kubikmetru gāzes, maksājot par to zemāku cenu nekā valsts kontrolētā gāzes tirdzniecības kompānija Litgas.

Šogad uzņēmumam Achema caur Klaipēdas termināli tiktu piegādātas sešas kuģu kravas. Tāda iespēja tiek apspriesta ar termināļa operatori - kompāniju Klaipedos nafta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas