Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Pirmssvētku naktī arī Latvijas debesīs būs redzams zvaigžņu lietus

Naktī uz svētdienu, 18.novembri, debesīs būs vērojams "zvaigžņu lietus", jo šajā laikā gaidāms Leonīdu meteoru plūsmas maksimums.

Leonīdu meteoru plūsma ir izveidojusies, sabrūkot Tempela-Tatla komētai. Šo komētu 1865.gadā atklāja Ernests Tempels un gadu vēlāk komētu atklāja arī Horācijs Tatls, vadoties pēc informācijas, ka 1366. un 1699.gadā tika novērota komēta, bet 1799. un 1833.gadā nolija ļoti spēcīgs meteoru lietus, liecina portāla starspace.lv sniegtā informācija.

Šogad Leonīdu meteoru plūsmas novērojumiem netraucēs Mēness, kas nozīmē, ka būs iespējams pamanīt pat visvājākos meteorus.

Meteori veidojas no sairušas komētas paliekām. Gada laikā ir vērojamas vairākas meteoru plūsmas - augustā vērojama Perseīdu meteoru plūsma, novembrī - Leonīdu meteoru plūsma, savukārt ziemā ir vērojama Kvadrantīdas meteoru plūsma. Tas veidojas tādēļ, ka laika gaitā ir bijušas dažādas komētas, kuras ir sairušas smalkos smilšu graudiņos un putekļos, izveidojot lielu mākoni. Brīdī, kad Zeme šim mākonim lido cauri, smilšu graudiņi un putekļi ar milzīgu ātrumu ietriecas Zemes atmosfērā un sadeg, savukārt, ja gadās kāds lielāks gabals, tad tas var sasniegt arī Zemi.

"Zvaigžņu lietus" ir vizuāls baudījums skatītājiem, un, to redzot, ir iespēja iedomāties arī kādu vēlēšanos. Savukārt tie, kuri pēta Saules sistēmu, no meteoru plūsmas vairāk var saprast, no kādiem materiāliem un no kādām vielām sastāv komētas, bet tie, kuriem ir kosmiskie aparāti, zina, ka meteoru plūsmu laikā ir jāuzmanās, jo var tikt sabojātas, piemēram, kosmiskās stacijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas