Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Plāno uzlabot Valsts kontroles revīziju kvalitāti

Finanšu ministrija (FM) sagatavojusi grozījumus Valsts kontroles likumā, lai uzlabotu Valsts kontroles veikto revīziju kvalitāti un revīzijas ziņojumos tiktu iekļauti arī iestāžu paskaidrojumi par atklātajiem pārkāpumiem.

FM paskaidro, ka likuma grozījumu mērķis ir nodrošināt pēc iespējas kvalitatīvāku revīzijas ziņojuma sagatavošanu, kuru veic Valsts kontrole kā neatkarīga augstākā revīzijas iestāde.

Grozījumi izstrādāti, lai palielinātu revīzijā iesaistīto valsts pārvaldes iestāžu lomu un, sagatavojot Valsts kontroles revīzijas ziņojumu, sniegtu viedokļus un paskaidrojumus, līdz ar ko Valsts kontroles revīzijas ziņojumos tiktu iekļauta pilnīga un objektīva informācija sabiedrībai, tostarp tiktu pilnveidots Valsts kontroles revīzijas process. Grozījumos iekļauta norma, ka Valsts kontroles revīzijas ziņojumā iekļauj argumentētus pamatojumus par revidējamās vienības vai revīzijā iesaistītās valsts pārvaldes iestādes sniegto paskaidrojumu vērā neņemšanu, ko minētās iestādes sniedz par revīzijas ziņojuma projektu.

Šādas informācijas iekļaušana Valsts kontroles revīzijas ziņojumā nav pretrunā ar Valsts kontroles tiesībām paust savu neatkarīgo viedokli, kā arī tā sabiedrībai tiktu nodrošināta visaptveroša informācija par revidējamo jautājumu, uzskata likumprojekta sagatavotāja.

FM paskaidro, ka praksē dažkārt Valsts kontrole savus konstatējumus un secinājumus, lai arī, pēc revīzijā iesaistītās iestādes uzskata, tie ir bijuši kļūdaini, uzskata par neatkarīgi paustu viedokli, kas nevienai no revīzijā iesaistītajām iestādēm nerada tiešas tiesiskās sekas vai tiesisko interešu aizskārumu. "Neapšaubot Valsts kontroles tiesības paust neatkarīgu viedokli, vienlaikus likumā jānosaka, ka revīzijas ziņojumā tiek atspoguļoti revīzijā iesaistīto iestāžu viedokļi un Valsts kontroles apsvērumi, ja šie viedokļi netiek ņemti vērā. Jāparedz arī iespējas revīzijā iesaistītajām iestādēm sniegt viedokli par revīzijas ziņojuma projektu un paskaidrojumus, lai nodrošinātu, ka Valsts kontroles rīcībā ir visa nepieciešama informācija, fakti un pierādījumi, ko Valsts kontrole var izmantot revīzijas ziņojuma sagatavošanā vai precizēšanā gadījumos, kad revidentu iegūtie pierādījumi ir nepilnīgi un neatspoguļo reālo un patieso situāciju,"  paskaidro FM.

Par grozījumiem likumā vēl būs jālemj valdībai un Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas