Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Policija: Latvijā nav bažu par bērnu iesaisti bīstamajā spēlē Zilais valis

Likumsargu rīcībā nav informācija par gadījumiem, kad bērni apdraudētu savu veselību vai dzīvību saistībā ar sociālo tīklu uzdevumu spēli Zilais valis, pirmdien medijiem uzsvēr Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

"Valsts policijai nav zināms ne par vienu personu, kas izaicinātu ar šādiem muļķīgiem uzdevumiem un kur būtu iesaistīts pieaugušais," uzsvēra Rinkevics.

Gan Valsts policijas pārstāvis, gan Valsts bērnu tiesību aizardzības inspekcijas vadītāja Ilona Kronberga uzsvēra - vispirms aizdomas par bērnu saistību ar bīstamām izklaidēm internetā vispirms var rasties viņu vecākiem, tāpēc ir svarīgi par to runāt ar savām atvasēm. Rodoties bažām, bērnu vecāki aicināti vērsties VBTAI struktūrvienībās, tāpat noteikti izmantojams VBTAI tālrunis 116111, vai gadījumos, kad aizdomas par bērnu tiesību normu pārkāpumu, vērsties policijā.

Vienlaikus Rinkevics atzina - policijas bažas rada informācijas masveidība par bīstamo spēli, kamdēļ jaunieši varētu izvēlēties iesaistīties.

"Tas, ko lūdz Valsts policija - neatkarīgi no tā, ka bažu par bērnu veselību vai dzīvību nav, tomēr nepalikt vienaldzīgiem, ja rodas aizdomas," pauda Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks.

Viņs uzsvēra, ka spēles izveidotājs Krievijā aizturēts jau pērn novembrī un kopš tā laika nav ziņu gadījumiem arī šajā valstī, ka kāds pieaugušais bērniem dotu uzdevumus, kurus izpildot, bērns varētu nodarīt sev pāri vai pat apdraudēt dzīvību.

Jau vēstīts, ka desmitiem satrauktu vecāku un norūpējušos pedagogu zvanu un e-pasta vēstuļu Latvijas Drošāka interneta centram (Drossinternets.lv) liecina, ka Latvijā strauji izplatījusies bīstamā sociālā spēle Zilais valis, kas jauniešus iesaista dažādos izaicinājumos, kuri var beigties ar nopietnām traumām un nāvi.

Zilais valis, dēvēts arī par nāves spēli, ir sociālos medijos izplatījusies pusaudžu un jauniešu mudināšana veikt dažādas destruktīvas darbības ar savu ķermeni un dalīties ar fotogrāfijām un video, kuros šī rīcība tiek atspoguļota. Šobrīd aktivitātes izplatība ir īpaši strauja – jauniešu vidū ir "stilīgi un varonīgi" nenobīties un spēt sagriezt sev rokas vai citā veidā nodarīt sev sāpes.

Apkopojot informāciju par Zilā vaļa pirmsākumiem Krievijā, pieredzes stāstiem un žurnālistu veiktajiem pētījumiem, pastāv pamatotas aizdomas, ka iniciatīvas aizsācējs ir kāda persona vai to grupa, kas pati sava depresīvā noskaņojuma dēļ radīja un izplatīja ekstrēma rakstura saturu, meklējot domubiedrus, iesaistot bērnus un jauniešus un pievēršot sev sabiedrības uzmanību. Spēles bīstamība ir negatīva, pret sevi vērsta vardarbīga satura izplatīšanās bērnu un jauniešu vidū. Rezultāts ir pašiznīcinoša rīcība, kas var beigties traģiski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas