Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Policijas priekšnieks: Jauniešu noziedzības līmenis Latvijā tomēr samazinās

Lai arī laiku pa laikam nepilngadīgie, tostarp mazgadīgie, pastrādā skaļus noziegumus, kopumā jauniešu noziedzības līmenis Latvijā samazinās, intervijā LTV Rīta panorāmā vērtēja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Pēc viņa vārdiem, "dzīvojam mierīgā un drošā valstī" - drošības situācija valstī kopumā esot stabila un noziedzības līmenis salīdzinājumā ar gadsimta sākumu krītas. Arī nepilngadīgo izdarīto noziegumu skaits ar gadiem samazinās, apgalvoja Ruks, sakot, ka tādi gadījumi, kā pagājušajā nedēļā Jūrmalā, kad mazgadīgais nodūra citu mazgadīgo, gadoties, bet tie esot ārkārtas gadījumi, nevis ikdiena.

Ruks atzina, ka nepilngadīgo pastrādātie smagie noziegumi vienmēr ir skaļš signāls, ka valstij rūpīgāk jāstrādā ar riska grupu bērniem.

Lūgts vērtēt, vai Latvijā būtu jāpazemina kriminālatbildības iestāšanās vecums, kas pašlaik noteikts 14 gadi, Ruks sprieda, ka šādas izmaiņas diezin vai kaut ko būtiski varot mainīt, jo pasaules pieredze rādot, ka, piemēram, noslepkavot citu bērnu spējot pat ļoti maza vecuma bērni.

Ruks uzsvēra, ka svarīgākais ir saprast, kāpēc bērns līdz konkrētajai noziedzīgajai rīcībai ir nonācis. Arī Jūrmalas slepkavības kontekstā tikšot veikta tiesu psihiatriskā ekspertīze un citas pārbaudes bērna rīcības izprašanai.

Policijas priekšnieks arī atzīmēja, ka Latvijā bērniem līdz 14 gadu vecumam var piemērot piespiedu audzinoša rakstura līdzekļus, smagākais no kuriem ir probācijas uzraudzība.

Ruks pastāstīja, ka Valsts policija sākusi pārbaudi par gadījumu pirms pāris dienām, kad Rīgā, pie veikla Mežciemā, sakāvušies bērni. Policija sākusi pārbaudi, lai arī iesniegumu par notikušo nav un nav zināmi iesaistītie jaunieši. Iepriekš publiskajā telpā izskanējuši pārmetumi, ka policija neesot operatīvi ieradusies kautiņa vietā, attiecīgi vainīgos nav bijis iespējams aizturēt, tomēr Ruka skatījumā šokējošākais šajā gadījumā ir tas, ka kautiņu novērojuši vairāki pieaugušie, bet izšķirt nav centušies.

Savukārt 2023.gada maijā notikušā Imantas pusaudžu kautiņa lietu policija nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanai. Toreiz Imantā vienaudži piekāva kādu skolnieku, kam sekoja jauniešu bandu pulcēšanās, kuru izdzenāšanai pat izsludināja trauksmi policijas Rīgas Speciālo uzdevumu bataljona vienībā.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Jūrmalā kriminālatbildības vecumu nesasniedzis bērnunama iemītnieks nodūra vienaudzi. Pēc nozieguma dūrējs tika nodots atpakaļ pieskatīšanai sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādē, jo valsts kopš 2022.gada ir likvidējusi sociālās korekcijas izglītības iestādes, bet līdzvērtīgs mehānisms to vietā nav nācis. Pašlaik vien tiek spriests, ka šī gada laikā vajadzētu izveidot jaunu audzinoša rakstura piespiedu līdzekli - bērnu ievietošanu "Terapeitiskajā mājā", kura būšot paredzēta augsta riska pusaudžiem.

Savukārt Rēzeknē likumsargi pagājušajā nedēļā aizturēja trīs nepilngadīgus jauniešus aizdomās par divu vīriešu slepkavību. Šie pusaudži ir pāris gadus vecāki, un viņiem līdz ar to tiks piemērota kriminālatbildība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas