Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Problēmu ar iedzīvotāju izveidojušos nodokļu parādu plāno risināt plašāk

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien lēma nodot izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā Finanšu ministrijas (FM) rosinātos grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), paredzot iedzīvotājiem maksimāli atvieglot gada ienākumu deklarācijas iesniegšanu, tomēr deputāti apsvēra iespēju problēmu ar izveidojušos nodokļa parādu risināt plašāk.

Diskusijā par likuma grozījumiem neizpalika asa viedokļu apmaiņa par ieviesto nodokļu reformu kopumā. Gatis Eglītis (JKP) atzina, ka viņa ieskatā minētie grozījumi tikai "lāpīs" problēmu ar nodokļu parādiem, nevis to risinās, tāpēc viņš neatbalstīja likumprojekta tālāku virzību.

"Mums tiek nolikts priekšā vienpusējs FM skatījums, kas paredz uz brāķa uzlikt ielāpu. Pieņemsim kaut ko, ko saprot tikai FM, bet atbildīgi būsim mēs. Es nevaru atbalstīt šādu pieeju jautājumu risināšanā," uzsvēra Eglītis, piebilstot, ka nepieciešams rīkot diskusijas, lai rastu draudzīgāku risinājumu grāmatvežiem, uzņēmējiem un cilvēkiem.

Savukārt komisijas sekretāre, bijusī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pauda, ka FM jau savlaicīgi norādīja uz nodokļu reformas riskiem, tomēr šo reformu atbalstīja iepriekšējo valdību veidojošās koalīcijas partijas un arī opozīcijā esošā Saskaņa. Politiķe piebilda, ka no nodokļu reformu atbalstījušajām partijām patlaban divas turpina būt koalīcijas partneres jaunajā valdībā.

Tāpat Reizniece-Ozola atgādināja, ka grozījumus likumā par IIN atbalstīja jaunā valdība, kuras sastāvā ir arī Eglīša pārstāvētais politiskais spēks. "Jebkura politiķa pienākums ir piedāvāt konstruktīvus risinājumus, lai Saeimā par tiem varētu diskutēt. Bet patlaban citu priekšlikumu nav, tāpēc rosinu atbalstīt šo likumprojektu," sacīja Reizniece-Ozola.

Tajā pašā laikā deputāti vienojās, ka likumprojekta izskatīšanai otrajā lasījumā varētu izskatīt atsevišķus priekšlikumus, kas vēl vairāk atvieglotu izveidojušos nodokļu parāda atmaksu.

Eglītis pauda pārliecību, ka iespējamie uzlabojumi likumā būtu jāpārrunā ar uzņēmēju organizācijām un grāmatvežu asociācijām, lai iekļautu vēl papildus likuma punktus, kas uzlabotu likuma "brāķi".

Savukārt Reizniece-Ozola rosināja paaugstināt ienākumu likmi, no kādas piemēro nodokļu atmaksas pagarinājumu, proti, no esošajiem 20 004 eiro līdz 55 000 eiro. Tomēr FM pārstāve Astra Kaļāne atzina, ka šis ir sarežģīts jautājums, turklāt tam būtu lielāka ietekme uz budžetu.

Saeimas komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (AP) aicināja nevilcināties ar likumprojekta tālāku virzību Saeimā, jo virkne iedzīvotāju, kuriem izveidojies nodokļu parāds, gaida izmaiņas likumā, lai nodokļu parādu varētu atmaksāt ilgākā laika periodā. Tajā pašā laikā Bondars atzina, ka atsevišķus priekšlikumus un diskusijas varētu notikt, kad komisija strādās ar likumprojekta sagatavošanu otrajam lasījumam.

Komisija vienojās, ka līdz 18.martam tiks gaidīti priekšlikumi otrajam lasījumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas