Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Purva ugunsgrēks Mazsalacas novadā aizvien nav ierobežots

Joprojām turpinās meža purva ugunsgrēka ierobežošana Ramatas pagastā Mazsalacas novadā, kur vairāk nekā 30 hektāru platībā deg Saklaura (Oļļas) purvs, aģentūrai LETA teica Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Viņš teica, ka vēja virziens ir mainīgs. Glābšanas darbos ir iesaistīti 15 līdz 20 VMD darbinieki un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki, kā arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters.

Pēc Jaunķiķa teiktā, neraugoties uz piesaistīto cilvēku skaitu un tehnikas vienību, meža purva ugunsgrēku nav izdevies ierobežot. Ņemot vērā notikuma vietā esošo vēju, uguns turpina strauji izplatīties un tāpēc tika pieņemts lēmums dzēšanas darbos piesaistīt otru helikopteri. Līdz ar to ceturtdien palīgā Ramatas purva dzēšanā dosies helikopters no Lietuvas.

"Tā ir grūti pieejama vieta - purvs - ceļu nav, līdz ar to nekāda tehnika nevar piebraukt. Tiek vilktas līnijas un dzēšam no gaisa," teica Jaunķiķis, piebilstot, ka tagad svarīgi ir, lai, manoties vēja virzienam, uguns neieietu lielajā mežā.

VUGD aģentūru LETA informēja, ka, ņemot vērā straujo uguns izplatību, ugunsgrēka dzēšanas darbos patlaban iesaistītas 43 VUGD amatpersonas un 13 speciālās ugunsdzēsības automašīnas.

VUGD atgādināja, ka trešdien plkst.18 ir sasaukta novada civilās aizsardzības komitejas ārkārtas sēde, lai pārrunātu situāciju saistībā ar ugunsnelaimi.

Mazsalacas novada pašvaldības mājaslapā izvietots brīdinājums iedzīvotājiem būt uzmanīgiem saistībā ar ugunsgrēku. "Aicinām iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai, tā apgrūtinot dzēsēju darbu, kā arī apdraudot savu veselību un dzīvību! Ja gadījumā būs nepieciešama iedzīvotāju palīdzība, esiet atsaucīgi," uzsvērts pašvaldības mājaslapā.

Saskaņā ar VMD sniegto informāciju, dienests steidzami uzsāka dzēšanas darbus, lai ierobežotu ugunsgrēku.

"Diemžēl tas sarežģītās piekļuves un situācijas dēļ neizdevās pirmajās stundās un uguns strauji izplatās uz priekšu, jo izkaltušie vaivariņi ir labs degmateriāls. Piekļuvi ugunsgrēka vietai un arī dzēšanas darbus apgrūtina akači, kas ir purva teritorijā. Vistuvākais ceļš no kura var sasniegt ugunsgrēka vietu ir divu kilometru attālumā," iepriekš informēja VMD.

VMD norādīja, ka ugunsgrēka purvā Ramatas pagastā dzēšanā palīgā ir devušies arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji, kas līdztekus VMD15 darbiniekiem dara visu iespējamo, lai ierobežotu uguns izplatību.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) informē, ka patlaban purva ugunsgrēka dzēšanā iesaistīti 25 ugunsdzēsēji, kā arī tiek apzināti Igaunijas glābšanas dienesta resursi, lai nepieciešamības gadījumā varētu tos piesaistīt.

Dienests arī vēsta, ka šobrīd notikuma vietā degšana notiek ar atklātu liesmu un pastāv liels sadūmojums.

Tā kā ugunsgrēks joprojām nav ierobežots, no Valdgales pagasta ugunsgrēka vietas, palīgā devies arī viens helikopters.

Savukārt Mazsalacas novada pašvaldības priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis (Mazsalacas novadam) aģentūrai LETA pauda, ka pašlaik ne uguns, ne dūmi iedzīvotājus neapdraud, jo purva tiešā tuvumā nav ne ciematu, ne viensētu. Rokpelnis uzslavēja arī VUGD darbiniekus, kuri aktīvi iesaistījušies ugunsgrēka dzēšanā.

Šodien plkst.18 ir sasaukta novada civilās aizsardzības komitejas ārkārtas sēde, lai pārrunātu situāciju saistībā ar ugunsnelaimi.

Kā ziņots, 17.jūlija pievakarē izcēlās ugunsgrēks kūdras purvā Valdgales pagastā. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā. Ugunsgrēka dzēšanā Latvija lūdza Baltkrievijas palīdzību, kas 25.jūlijā nosūtīja helikopteru.

VUGD pārstāvji iepriekš pauda, ka, neraugoties uz helikopteru izmantošanu, visticamāk, kūdras degšanu un gruzdēšanu Valdgales pagastā pilnībā varēs likvidēt tikai rudens lietavās.

( papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Meža brālis
M
krievu diversantiem amats rokā !?
Jābūts Stulbiņš
J
Neviens protam nevēlās pieminēt, ka Ramava atrodas pamestā Ziemeļvidzemes Biosfēras projekta teritorijā un simbolizē PPLV valdības pamesto Latviju. Te nu helikopters uzlies pāris kannas ūdeni, kas neko nedarīs lai uguni izdzēstu. Un lai tik deg kamēr izdeg !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas