Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Pustukši soli arī arodskolās

Tāpat kā citās izglītības iestādēs, arī profesionālajās skolās šogad ir grūtības ar audzēkņu skaitu - interese par mācību programmām ir mazāka nekā pērn, tāpēc daļu programmu pat var nākties slēgt, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Liela ietekme šajā gadījumā ir demogrāfiskajai situācijai visā valstī, tomēr savu artavu tajā dod arī vispārējās izglītības iestādes, mēģinot noturēt vidusskolās savus skolēnus. Tikmēr atbildīgā ministrija kā vienu no risinājumiem redz darba vidē balstītas mācības. Šis modelis daļā profesionālo vidusskolu tiks īstenots jau otro gadu, palielinoties gan iesaistīto skolu, gan uzņēmumu skaitam.

Saldus profesionālās vidusskolas direktors Ojārs Garoza Dienai atzina, ka šogad iet grūti, - topošo audzēkņu skaits ir mazāks un grūti nokomplektēt mācību grupas. «Septembrī atjēgsimies, ka esam diezgan tuvu kritiskam stāvoklim. Arī parastajās vidusskolās klases nekomplektējas, bet, ja tur ministrija atļauj atvērt klasi ar 10 skolēniem, tad mums minimālais skaits grupai ir 25 audzēkņi. Tas nozīmē, ka dažas programmas var nākties pat slēgt,» sacīja O. Garoza. Viņš gan atzīmēja, ka tā nav tikai Saldus problēma, līdzīgi ir visā Latvijā.

Nedaudz labāk sokas Jelgavas tehnikumam. Tā direktore Janīna Rudzīte pastāstīja, ka uzņemšanas plāns tiks izpildīts. Vairāk, nekā plānots, audzēkņus uzņems automehāniķu, klientu apkalpošanas un datorzinību programmās, savukārt grūtības ar nepieciešamo jauniešu skaitu ir mēbeļu galdnieka, apdares darbu tehniķa un inženierkomunikāciju tehniķa profesijā.

Lai gan profesionālās skolas pašlaik saskaras ar grūtībām piesaistīt jauniešus, tomēr ministrijā Dienai sacīja, ka joprojām notiek uzņemšana, tāpēc secinājumus vēl nevar izdarīt. Savukārt, ja izglītības iestādēm neizdosies savākt minimālo audzēkņu skaitu, tad ir iespēja veidot apvienotās grupas.

Par darba vidē balstītām mācībām lielāko gandarījumu pauž tieši darba devēji. Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone Dienai paskaidroja, ka darba vidē balstīta izglītība ir abpusējs ieguvums gan no darba devēju, gan jauniešu un izglītības iestāžu puses. Darba tirgus šādas apmācības rezultātā iegūst jau pietiekami kvalificētus speciālistus, kas iemaņas apguvuši pie patlaban uzņēmumos izmantojamām iekārtām un aparatūras. Savukārt jauniešiem ir vairāk izredžu atrast darba vietu uzreiz pēc izglītības iestādes absolvēšanas.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 30.jūlija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas