Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

PVD: Briežu hroniskās novājēšanas slimība ir nopietns drauds medību nozarei

Briežu hroniskās novājēšanas slimība ir nopietns drauds, kas var būtiski negatīvi ietekmēt medību nozari Latvijā, trešdien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sēdē sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Šī slimība ir ļoti līdzīga tā saucamajai govju trakumsērgai. Nav izslēgts, ka tā ir saistīta ar dažādām saslimšanām cilvēkiem, tāpēc tas ir tāds nopietns drauds, kas varētu būtiski ietekmēt arī medību nozari. Ja nu gadījumā katrs nomedītais briedis turpmāk būs jāpārbauda uz šo slimību, tas izmaksās pietiekami dārgi," sacīja Balodis .

Viņš piebilda, ka pirms dažām nedēļām pienākušās ziņas, ka Somijā kādam mirušam alnim Kainū provincē, netālu no Krievijas robežas konstatēts pirmais briežu hroniskās novājēšanas slimības gadījums nozīmē, ka slimība tuvojas Latvijai. To, cik plašā Eiropas teritorijā slimība ir izplatījusies, būs iespējams uzzināt šogad, jo visā Eiropas Savienības (ES) teritorijā, tajā skaitā arī Latvijā, tiks veikts monitorings.

PVD ģenerāldirektors piebilda, ka PVD šogad plāno laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīt 1000 nomedītu savvaļas aļņu, staltbriežu un stirnu paraugus, kā arī 250 paraugus briežu dārzos.

LETA jau ziņoja, ka Somijā kādam mirušam alnim Kainū provincē, netālu no Krievijas robežas šogad konstatēts pirmais briežu hroniskās novājēšanas slimības gadījums, un PVD arī medniekus visā Latvijā aicina ievērot biodrošības pasākumus.

Briežu hroniskās novājēšanas slimība ir lēni progresējoša, hroniska centrālās nervu sistēmas slimība briežu dzimtas dzīvniekiem. Slimība attīstās lēni - dzīvnieks novājē, mainās tā uzvedība - novērojami kustību traucējumi, organisma vispārējā veselības stāvokļa pasliktināšanās, siekalošanās un zobu griešana. Rezultātā dzīvnieks iet bojā. Hroniskā novājēšanas slimība briežu dzimtas dzīvniekiem ietilpst transmisīvās sūkļveida encefalopātijas (TSE) slimību grupā, kurā ietilpst arī govju sūkļveida encefalopātija liellopiem, skrepi aitām un kazām, ūdeļu transmisīvā enecefalopātija kažokzvēriem un kreicfelda-Jakoba slimības paveids cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas