Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

PVD nereti konstatē higiēnas prasību ievērošanas problēmas saistībā ar taromātiem

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nereti konstatē higiēnas prasību ievērošanas problēmas saistībā ar taromātiem, aģentūrai LETA pauda PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Vineta Grīnberga.

Viņa skaidroja, ka, lai arī atsevišķas statistikas par higiēnas prasību pārkāpumiem, kas saistīti ar taromātu atrašanos pārtikas uzņēmumu telpās, PVD nav, dodoties pārbaudēs, inspektori nereti konstatē, ka dažādu iemeslu dēļ, piemēram, mazas telpas, pārāk liels un savlaicīgi nesavākts iepakojumu apjoms, rada ar higiēnas prasību ievērošanu saistītas problēmas, kuras citviet veiksmīgi, citviet neveiksmīgi tiek risinātas.

Grīnberga norādīja, ka visbiežāk tiek konstatēti insekti, kas varētu būt saistīts ar to, ka iepakojums tiek nests un vests no dažādām mājsaimniecībām, kā arī atkritumu konteineriem.

Tiek konstatētas arī smakas, kas rodas tādēļ, ka nodotais iepakojums netiek savlaicīgi izvests, uzskaita PVD pārstāve, piebilstot, ka, ja taromāts izvietots netālu no pārtikas fasēšanas telpām, tad tas papildus rada pārtikas piesārņojuma riskus.

Tāpat Grīnberga sacīja, ka dažviet tirdzniecības uzņēmumos telpas ir tik mazas, ka nodotā tara, ievietota maisos, tiek uzglabāta blakus pārtikas produktiem, tostarp nefasētiem, kas arī rada pārtikas piesārņojuma riskus.

"Un tie ir tikai daži ar taromātiem saistīti higiēnas izaicinājumi, ar kuriem pārtikas uzņēmumiem ikdienā ir jātiek galā," piebilda Grīnberga. Viņa norādīja, ka līdz šim sodi tirgotājiem piemēroti neesot.

SIA Depozīta Iepakojuma Operators (DIO) valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis norāda, ka sanitārās normas depozīta sistēmas ietvaros tirgotājam ir jāievēro, bet kopumā tas nav šķērslis depozīta iepakojumu pieņemšanai veikalos.

"Lietuvā, Igaunijā, Skandināvijas valstīs un citās valstīs, kur darbojas depozīta sistēma, mazajos veikalos, tostarp lauku rajonos, izvietoti ļoti daudz depozīta punktu, un gan iedzīvotājiem, gan veikaliem tā ir ierasta ikdienas prakse. Piemēram, Somijā, Norvēģijā un citās valstīs depozīta iepakojumi jāpieņem pilnīgi visiem veikaliem, neatkarīgi no to platības. Atgādinu, ka Latvijā pienākums pieņemt tukšos iepakojumus ir veikaliem, kuru tirdzniecības zāle ir 60 m2 vai vairāk. Jāuzsver, ka sanitārās normas veikalu darbiniekiem jāievēro jebkurā gadījumā, neskatoties uz to, vai veikalā ir vai nav ierīkots depozīta punkts. Arī taromāta kopšana ir paredzēta atbilstoši ražotāja instrukcijām, taču mēs iesakām tirdzniecības vietām kopšanu veikt ar noteiktu regularitāti, lai izvairītos no nevēlamas smakas un citām higiēnas problēmām. Taromātu ražotāji visās tirdzniecības vietās ir veikuši veikala darbinieku apmācības par taromāta apkalpošanu. Līdztekus sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) jau 2022. gadā izstrādājām ieteikumus labai higiēnas praksei depozīta iepakojumu pieņemšanas vietās, kā arī ieteikumus iepakojumu uzglabāšanai," komentē M.Stūrītis.

Viņš norāda, ka depozīta sistēmas operators ir veicis sagatavošanās darbus, lai nodrošinātu, ka vasaras sezona noritētu maksimāli ērti kā iedzīvotājiem, tā arī tirgotājiem. "Veikalu uzglabāšanas telpu izmēri ir ļoti dažādi, tāpēc ar tirgotājiem, kuriem ir limitētas iepakojumu uzglabāšanas iespējams, esam vienojušies par biežāku tukšo iepakojumu izvešanu – proti, ja nesezonas mēnešos, piemēram, mazajam veikalam tiek nodrošināta vidēji viena izvešana nedēļā, vasaras sezonā tiek ieplānotas pat divas līdz trīs izvešanas nedēļā. Vienlaikus aicinām arī iedzīvotājus būt atbildīgiem un nodot tīrus iepakojumus, kā arī no stikla pudelēm noņemt metāla korķīšus, lai atvieglotu iepakojumu pieņemšanas procesu tirgotājiem. Tikai visām iesaistītajām pusēm kopīgi sadarbojoties, varēsim nodrošināt efektīvu depozīta sistēmas darbību un padarīt vidi mums apkārt tīrāku," pauž M.Stūrītis.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) ieskatā mazie tirgotāji nespēj tikt galā ar nodotajiem depozīta iepakojumiem, tādējādi ierobežojot uzņēmēju ieņēmumus, iespējas piesaistīt darbiniekus un grauj klientu uzticību.

Cita starpā LTA biedri norāda uz grūtībām higiēnas prasību ievērošanā, jo taromāti un tara smako, parādās kaitēkļi un apkope jāveic biežāk, nekā tas sākotnēji noteikts.

Tāpat problēmas mazajiem tirgotājiem sagādā papildu slodze darbiniekiem, kam tara jāpieņem un jāšķiro.

Jau ziņots, ka SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) pagājušajā gadā, kad Latvijā sāka darboties depozīta sistēma, strādāja ar 18,474 miljonu eiro apgrozījumu un 4,086 miljonu eiro peļņu.

Kompānija reģistrēta 2020.gadā, un tās pamatkapitāls ir 124 500 eiro. Kompānijas īpašnieki ir SIA "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (18,07%), SIA "Coca-Cola HBC Latvia" (18,07%), SIA "Cido grupa" (12,05%), AS "Cēsu alus" (12,05%), AS "PET Baltija" (12,05%), AS "Aldaris" (12,05%), Latvijas Mazumtirgotāju biedrība (9,64%) un Latvijas Alus darītāju savienība (6,02%).

Latvijā depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem sāka darboties 2022.gada 1.februārī. Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt DIO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas