Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

PVD: Vasarā pieaug mājas cūku saslimšanas risks ar Āfrikas cūku mēri

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina mājas cūku turētājus stingri ievērot biodrošības prasības, jo mājas cūkas ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) visbiežāk saslimst tieši vasaras mēnešos, aģentūru LETA informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa uzsvēra, ka vasaras mēnešos risks ienest ĀCM vīrusu mājas cūku saimniecībās ir ievērojami lielāks, jo meža cūku barus ir kuplinājuši pavasarī dzimušie sivēni, tādējādi uzturot meža cūku populāciju un vīrusa klātbūtni dabā. Savukārt pagalmos un pļavās, kurās meža cūkas mēdz ieklīst, zeļ zāle, kuru neapzinīgāks cūku turētājs kāro izbarot cūkām.

"Lai gan šogad Latvijā nav konstatēts neviens ĀCM saslimšanas gadījums mājas cūkām, PVD aicina cūku turētājus būt modriem un stingri ievērot biodrošības prasības, jo, kā rāda pieredze, mājas cūkas visbiežāk saslimst tieši vasaras mēnešos," norādīja Meistere, piebilstot, ka tikai biodrošības ievērošana var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM.

Meistere atgādināja, ka Lietuvā šonedēļ konstatēti pirmie divi ĀCM uzliesmojumi mājas cūkām - Varena apgabalā, kur ĀCM konstatēts piemājas saimniecībā, kurā tika turēta viena cūka, un Šauļu apgabalā, kur ĀCM konstatēts nelielā komercnovietnē ar deviņām cūkām. Tāpat ĀCM mājas cūkām šonedēļ konstatēts arī Polijā, netālu no Baltkrievijas robežas, kur slimība uzliesmojusi lielā komercnovietnē ar gandrīz 6000 cūkām. Polijā tas ir šogad jau devītais - lielākais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām.

Pēc viņas sacītā, lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas, jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem, kā arī nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās. Tāpat pastāvīgi jāapkaro grauzēji. Nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki. Cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, tostarp pagalmos pļauto zāli, kā arī termiski neapstrādātus kartupeļus. Kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kurus nevalkā ārpus novietnes. Pie ieejas novietnē jādezinficē apavi, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermā iebraucošie transportlīdzekļi. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

PVD atgādina, ka mājas cūku turētājiem jābūt uzmanīgiem visā Latvijā - gan Kurzemes pusē, kur līdz šim ĀCM mājas cūkām nav konstatēts, gan reģionos, kuros slimība mājas cūkām uzliesmojusi ne reizi vien, kā piemēram, Latgalē un Vidzemē.

Saskaņā ar PVD sniegto informāciju, ĀCM šogad apstiprināts 519 meža cūkām.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas