Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PVO: 1,4 miljardu pieaugušo veselību apdraud fizisku vingrinājumu trūkums

Vairāk nekā 1,4 miljardi no pieaugušajiem pasaules iedzīvotājiem pakļauj sevi paaugstinātam slimību riskam, nepietiekami pievēršoties fiziskiem vingrinājumiem, jaunā pētījumā brīdina ANO Pasaules veselības organizācija (PVO).

Laikā, kad turīgajām valstīm aizvien raksturīgāks kļūst ērts, sēdošs dzīvesveids, PVO konstatēja, ka trešdaļu sieviešu un ceturtdaļu vīriešu apdraud tādas potenciāli nāvējošas kaites kā sirds un asinsvadu slimības, diabēts un vēzis, ja viņi nepalielinās savu fizisko aktivitāti.

"Nepietiekama fiziskā aktivitāte is vadošs riska faktors neinfekciozām slimībām, un tā negatīvi ietekmē garīgo veselību un dzīves kvalitāti," teikts pētījumā par fizisko vingrinājumu līmeni pasaulē, ko trešdien publicēja izdevums The Lancet Global Health Journal.

PVO iesaka katram pieaugušajam katru nedēļu veltīt vismaz 150 minūtes "mērenas intensitātes" vingrinājumiem – mundrai soļošanai, peldēšanai vai riteņbraukšanai, vai 75 minūtes "sparīgas intensitātes" vingrinājumiem – skriešanai vai komandu sporta spēlēm.

Pētījumā tika apsekots aktivitātes līmenis 1,9 miljoniem cilvēku 168 valstīs 2016.gadā.

Pētnieki konstatēja, ka fiziskās aktivitātes līmenis nav uzlabojies kopš 2001.gada, neraugoties uz daudzām sabiedriskās veselības iniciatīvām, kurās reklamētas vingrinājumu labās puses.

Saskaņā ar iegūtajiem datiem nepietiekami aktīvi fiziskā ziņā ir vairāk nekā ceturtdaļa no pasaules pieaugušajiem – 1,4 miljardi.

Pētījuma autori uzsvēra vairākas satraucošas tendences, tai skaitā krasu atšķirību vingrinājumu līmeņa ziņā starp trūcīgām un turīgām valstīm, un starp vīriešiem un sievietēm.

Augstu ienākumu valstīs nepietiekamas fiziskas aktivitātes līmenis vairāk nekā divkārt pārsniedz attiecīgo līmeni jaunattīstības valstīs. Urbanizācija nozīmē vairāk laika iekštelpās, garākas darba stundas birojos, vieglāk pieejamu augstas kaloritātes pārtiku.

Četrās valstīs un teritorijās – Kuveitā, Amerikāņu Samoā, Saūda Arābijā un Irākā – vairāk nekā puse pieaugušo tika atzīti par nepietiekami fiziski aktīviem.

Bangladeša, Eritreja, Indija, Irāka un Filipīnas pētījumā tika atzītas par valstīm, kur sievietes visvairāk atpaliek no vīriešiem fiziskās aktivitātes ziņā. To lielā mērā noteica tas, ka sievietēm bieži jābūt mājās, jārūpējas par bērniem un jāvada mājsaimniecība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas