Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Raidījums: Salaspils policijas iecirknī likumsargi piepelnīšanās nolūkos viltojuši dokumentus

Pirms diviem gadiem Valsts policijā tika īstenota algu reforma, kam vajadzēja atjaunot krīzes laikā nogriezto samaksu un motivēt pieredzējušos likumsargus palikt dienestā. Vienlaikus ar solīto atalgojuma pieaugumu ieviesa stingrākas prasības Kriminālpolicijas darbiniekiem. Tas nozīmēja, ka retais nu drīkstēja piepelnīties citur. Reformas nav nesušas cerēto - Rīgas reģionā trūkst 108 izmeklētāji, apmēram piektā daļa no visiem Kriminālpolicijas inspektoriem. Tikmēr TV 3 raidījumam Nekā personīga tapis zināms, ka Iekšējās drošības birojs (IDB) sācis kriminālprocesu par mākslīgu atalgojuma celšanu Salaspils policijas iecirknī, viltojot dienesta dokumentus.

Par kriminālpolicistes Ļenas Keines-Kaštaļjanas vadītajām operācijām vai aizturētajiem noziedzniekiem televīzijas skatītājiem bija zināms vairāk nekā par citu viņas kolēģu darbu. Policiste ar 20 gadu stāžu bieži filmējās un labprāt stāstīja par policijas ikdienu.

Keine-Kaštaļjana ilgu laiku vadīja Rīgas Kurzemes iecirkņa Kriminālpoliciju, arī pārējot darbā uz Salaspils iecirkni, viņas darbs nepalika nepamanīts. Jau pēc pāris mēnešiem tika ziņots, ka Salaspilī atklāta kāda pagrīdes degvielas uzpildes stacija, ko, iespējams, ilgstoši piesegusi kāda no bijušajām policijas amatpersonām. Šā gada maijā vietējie iedzīvotāji aicināja Salaspils likumsargiem piešķirt apbalvojumu, jo kāda recedīvista vadītas bandas atklāšana ļāvusi privātmājas saimniecei gandrīz pilnībā atgūt nozagtās mantas .

Darbs nakts stundas policijā tiek īpaši atalgots. Uz papīra aizdomīgi biežais Salaspils likumsargu darbs tieši vēlajās stundās pievērsa Iekšējās drošības biroja uzmanību.

Atklājās, ka pēdējos mēnešos vismaz astoņas reizes Salaspils Kriminālpolicijas darbinieki pēc papīriem izbraukuši nakts reidos, kaut patiesībā šis darbs padarīts jau pa dienu.

IDB rīcībā esošā informācija liecina, ka dienesta automašīnas reidu laikā stāvējušas policijas iecirkņa pagalmā, bet telefonu signāls norādījis, ka vēlajās stundās policisti jau atradušies savās mājās.

Keine-Kaštaļjana apstiprināja dienesta pienākumu izpildes un darba laika uzskaites tabulas. IDB uzskata, ka viņa nepamatoti apstiprināja nakts stundu darbu kā sev pakļautiem kriminālpolicijas darbiniekiem, tā sev pašai, tādējādi palielināja atalgojumu katram par vidēji 100 līdz 200 eiro mēnesī.

"26. oktobrī IDB veica procesuālās darbības, viena Kriminālpolicijas inspektore ir atzīta par aizdomās turēto, viņai piemērots drošības līdzeklis - aizliegums ieņemt noteiktu amatu," raidījumam atklāja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte.

Nekā personīga zināms, ka pagājušajā nedēļā aizturētās inspektores vārds ir Jana Stepense. Viņu tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un iespējamu dienesta viltojumu mantkārīgos nolūkos. IDB Salaspils iecirknī pagājušajā nedēļā plānoja aizurēt arī viņas priekšnieci, taču Keine-Kaštaļjana bija paņēmusi slimības lapu un, kā apgalvo viņas kolēģi, joprojām atrodas slimnīcā.

Nakts reidi ir policijas darba specifika, tos ne vienmēr var izplānot vairākas dienas iepriekš. Policijas ekipāža izbrauc uz notikuma vietu, ja saņem informāciju, ka kādā nelegālā tirdzniecības vietā pieved kontrabandas preci, vai ir iegūtas ziņas par noziedznieku atrašanās vietu. No septembra par došanos šādos neplānotos reidos neizlemj vairs tikai policistu tiešie priekšnieki, tas jāsaskaņo vēl divos līmeņos. No vienas puses palielinās policistu kontrole, no otras -  pieaug infomācijas noplūdes risks.

Pagājušajā gadā stājās spēkā policijas jaunā atalgojuma sistēma.Tā paredzēja, ka vidēji samaksa pieaugs par 100 eiro  un Kriminālpolicijā strādājošiem būtu jāsaņem tūkstotis eiro mēnesī. IDB aizturētās inspektores atalgojums tikai pēdējos mēnešos ir tūkstotis, vēl gada sākumā viņas atalgojums nepārsniedza 800 eiro.

Krīzes laikā policistiem algas samazināja par 20 procentiem un "nogrieza" visas piemaksas. Tagad tādas saņem tikai tie, kas cīnās ar organizēto noziedzību, kinologi,  zemūdens nirēji un kibernoziegumu apkarotāji. Par speciālām piemaksām ierindas policistiem izlemj priekšnieku vadīta komisija, tās piešķir īpašos gadījumos, piemēram, ja tiek atklāta nelegāla tabakas ražotne un izņemts noteikts skaits cigarešu.

Šulte atzīst, ka "izmeklētāju atalgojums policijā nav konkurētspējigs ar citu iestāžu izmeklētāju atalgojumu. To parāda kadru aiziešana uz citām izmeklēšanas iestādēm, tai skaitā uz prokuratūru. Jā, es uzskatu, ka atalgojums nav konkurētspējīgs."

Top komentāri

visādiem
v
"neaizvietojamiem speciālistiem" visādās padomēs aptrūkās tūkstošu ko izmaksāt ??!
Izčakarēs labus policistus
I
tādēļ, ka nevar normāli samaksāt darbiniekiem. Šitiem būs zīmogs uz mūžu, kas nāks vietā? Rodas iespaids, ka Latvijā ir ļoti, ļoti daudz cilvēku...
duuna.
d
visus,kas ir iesaistita taja pierakstisana,atlaist no darba.Tadi cilveki nedrikst buut par likumsargiem.Tas vispar ir arprats!!!!!padoma,ko ir izgudrojusi,ari pie vainas ir prieksnieki.Araa,ar sudainu koku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas