Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Raidījums: Veikala rozēs atrod ES aizliegtus pesticīdus

Augsto energoresursu izmaksu dēļ, nespējot konkurēt ar importētām rozēm no Āfrikas valstīm, pērn griezto rožu biznesu nolēmusi ievērojami samazināt Latvijā lielāka rožu audzētava Bumbieru rozes, kas atrodas Tukuma novada Sēmes pagastā, vēsta LTV raidījums Aizliegtais paņēmiens. Saimniecība tagad rožu vietā pievērsusies gurķu un zemeņu audzēšanai. Savukārt Āfrikas rožu bizness piedzīvo uzplaukumu, tiesa, raidījuma veiktajās analīzēs secināts, ka gandrīz visās rozēs, kas nākušas no Āfrikas, ir tādu pesticīdu atliekvielas, ko Eiropas Savienības valstīs lietot aizliegts un ar kuriem saskarsmē derētu būt uzmanīgiem, it sevišķi puķu tirgotājiem.

"Jā, diemžēl rožu audzēšanai mēs īpaši vairs perspektīvu neredzam, jo gadu gaitā tiešām ir strauji augušas ražošanas izmaksas, un cenu paaugstināšanas iespēju mēs pilnībā izslēdzam. (..) Importēto rožu cenas faktiski nepieaug. Cenu paaugstināšanai galu galā ir kaut kāda robeža," raidījumam atklājusi saimniecības Bumbieru rozes vadītāja Eva Bumbiere. No aptuveni diviem hektāriem platības, kas bija atvēlētas rozēm, šobrīd palikusi tikai aptuveni sestā daļa, lielākajā platībā plānots tagad audzēt gurķus un zemenes. Tam esot pateicīgs samazinātais PVN dārzeņiem. 'Baltijā arī kolēģi ir pārgājuši uz dārzeņu audzēšanu jau daudzus gadus atpakaļ. Mēs bijām tādi vienīgie palikuši," stāsta Bumbiere.  

Kopumā griezto rožu audzēšana iet mazumā ne tikai Latvijā, bet arī citur Eiropā, tajā skaitā arī puķu karalistē Nīderlandē. Vietā nāk tādas valstis kā Kenija, Etiopija, Ekvadora, kur, pirmkārt, rožu audzēšanai ir pateicīgāks klimats, otrkārt, tur brīvākas rokas audzētājiem ir attiecībā uz pesticīdu izmantošanu. Rožu fermas Āfrikā lielākoties pieder pašiem eiropiešiem, savukārt Nīderlande puķu biznesā arvien biežāk ir vairs tikai starpnieks.             

Runājot par pesticīdiem, raidījums veicis to analīzes septiņiem rožu paraugiem – trīs iegādāti Rietumeiropas valstīs, četri – Latvijā. Visvairāk – 18 dažādu pesticīdu atliekvielas fiksētas Vācijā, veikalā Kaufland pirktajām rozēm, bet, piemēram, 15 dažādas vielas – bijušas arī Latvijā – Rimi pirktās rozēs no Kenijas. Galvenokārt tie bijuši fungicīdi, kas domāti pret rožu dažādām sēnēm, kā arī insekticīdi, kas domāti kaitēkļu apkarošanai. Un zīmīgi, desmit no konstatētajām vielām Eiropas Savienībā lietot ir aizliegts.

Piemēram, insekticīdiem piederošs pesticīds – acefāts. Tas ir fiksēts gan Amsterdamas tirgū pirktajās rozēs, gan arī Vācijā un Latvijā Rimi pirktajos ziedos.  Tad vēl fungicīdiem piederošs preparāts fenamidons. Ir konstatēts gan ziedos no Vācijas, gan rozēs no Latvijas Saktas puķu tirdziņa.

Tiesa, lai arī lietot Latvijā un citviet Eiropas Savienībā augkopībā šīs vielas nedrīkst, ievest ziedus, kuros tās parādās, drīkst gan. Tātad viss ir likumīgi.

Bior laboratorijas pārstāvis Ingus Pērkons, komentējot analīžu rezultātu, norāda, ka tiešā veidā šīs vielas Latvijas pircējiem kaitīgas nav, jo rozes jau neviens neēd, bet tajā pašā laikā vajadzētu izvairīties ļaut mājdzīvniekiem dzert puķu ūdeni, nevajadzētu noziedējušu rožu kātus mest komposta kaudzēs, un vēl cilvēkiem, piemēram, floristiem un pārdevējiem, kas ir tiešā un regulārā saskarsmē ar puķēm, lietot cimdus un regulāri mazgāt rokas, lai neizraisītu dažādas alerģijas.         

 

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Trīs vītušas rozes; vienā - fungi-cīdi, otrā pesti-cīdi, trešā herbi-cīdi! Pārņem sui-cīdas noskaņas...!
>:-)
&
Lai velns par stenderi paliek - lai tie krūmi nokalst, ja 3 X dārgāk nevar pārdot, apmuļķot , ar uurrā patriotismu .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas