Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Referendumu gaidot. Valsts valodas pasniedzējas viedoklis

Bet es gribētu padalīties iespaidos no "virtuves puses". Pagājušajā gadā strādāju Nodarbinātības valsts aģentūras Rīgas reģionālajā nodaļā. Mācīju latviešu valodu apmēram 360 bezdarbniekiem. 98% no šiem cilvēkiem ļoti grib iemācīties latviešu valodu. Kaut arī kurss ir ļoti īss - 36 stundas deviņās dienās - cilvēki strādāja ļoti daudz, centās iemācīties un uzzināt pēc iespējas vairāk. 
Tuvojoties referendumam, jautājums par valsts valodu aktualizējies. Partijas meklē vainīgos, kas parakstījušies par Satversmes grozījumiem. Valsts augstākās amatpersonas izsaka savu viedokli - jābalso pret vai nav jāpiedalās referendumā.

Jaunieši, kas nesen beiguši skolu, valodu zin samērā labi. Grūtāk ir vecāka gada gājuma cilvēkiem. Galvenā problēma visiem - nav ar ko runāt latviski. Paradokss, vai ne? Apmēram 50 gadus vecs bijušais celtnieks Vasīlijs, kurš latviešu valodu zin labā sarunvalodas līmenī, stāsta, ka viņš lūdzis savus bijušos darba biedrus - latviešus - runāt ar viņu latviski, bet viņi - nē. Un šis ir samērā izplatīts gadījums. Daudzi stāsta, ka veikalā, pastā un citās iestādēs, līdzko darbinieki dzird, ka cilvēks runā ar akcentu latviešu valodā, tā tūlīt pāriet uz saziņu krievu valodā. Varbūt arī mēs varētu kaut nedaudz palīdzēt šiem cilvēkiem integrēties, īpaši, ja tas neprasa no mums daudz - tikai runāt savā valodā. Šie cilvēki nekur nepaliks, nekur neaizbrauks, lielākā daļa no viņiem ir dzimuši Latvijā. Citi dzimuši Latgalē, citiem vecāki pēckara laikā, baidīdamies no represijām, ģimenē sākuši runāt krieviski. Domāju, ka daudzi latvieši nemaz nezin, ka, lai strādātu konkrētā profesijā, tiem, kas nav beiguši skolas latviešu valodā, jānoliek eksāmeni un jāzin latviešu valoda atbilstošā līmenī. Katra interesēs ir, lai šie cilvēki varētu atrast darbu un nedzīvotu no dažādiem pabalstiem. Bet, protams, visvairāk par to jārūpējas valstij.


Ar prieku lasīju par Kultūras ministrijas projektu šajā gadā ieviest tālmācības kursu valsts valodā. Līdz šim materiāli valsts valodas apguvei internetā ir ļoti nabadzīgi. Precīzāk, ir tikai viens materiāls portālā www.valoda.lv, kurš paredzēts pamata līmenim. Cilvēkiem ar labākām zināšanām mācību materiālu internetā vispār nav.

Varbūt beigsim ķildoties un panāksim viens otram solīti pretī!?

Es piedalīšos referendumā un balsošu pret otru valsts valodu Latvijā, aicinu tautiešus piedalīties referendumā, lai tā ierosinātāji nevarētu priecāties par to, ka mums vienaldzīgs latviešu valodas liktenis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas