Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Reģionālie pārvadātāji vērsīsies valdībā ar atklātu vēstuli; gatavojas piketam pie valdības nama

Latvijas vietējo reģionālo pārvadātāju sanāksmē piektdien nolemts pirmdien Ministru kabinetam iesniegt atklāto vēstuli, kurā tiks prasīts mainīt situāciju pasažieru pārvadājumu nozarē, vienlaikus pārvadātāji jau gatavojas piketam pie Ministru kabineta 26.septembrī, ja prasības tiks ignorētas.

Kā norāda Latvijas Autoostu un reģionālo pārvadātāju asociācijas (LARPA) valdes loceklis Uldis Kolužs, prasība ir visām atbildīgajām pusēm līdz 25.septembrim sēsties pie apaļā galda un atrast risinājumu situācijai. Ja jautājumi no amatpersonu puses netiks risināti, jau 26.septembrī kopā ar Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrību (LAKRA) tiek plānots pikets pie Ministru kabineta un iesniegtas konkrētas prasības.

Kolužs uzsver, ka viena no prasībām būs amatpersonu nomaiņa un konkrēti Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktora Andra Lubāna nomaiņa, jo viņš netiekot galā ar Autotransporta direkciju, par kuras darbu tieši ir atbildīga Satiksmes ministrija un kura problēmas nerisinot.

Kolužs norāda, ka joprojām situāciju katastrofāli ietekmē neregulārie pārvadātāji, arī finansējums netiek piešķirts pietiekams un arī tas pats netiek izmaksāts, turklāt tagad vēl Lux Express ļaujot bez maksas pārvadāt pasažierus uz Liepāju. Līdz ar to pārvadātājiem, kuri uzvarējuši pasažieru pārvadājumu pakalpojumu konkursā konkrētā reģionā, situācija esot dramatiska. "Cik tālu vēl var aiziet?" jautā Kolužs un norāda, ka pārvadātāji esot ļoti nopietni noskaņoti, lai šoreiz situācija tiktu atrisināta.

Kā iepriekš skaidroja LARPA, nesaņemot pilnu samaksu par padarīto darbu, Vidzemes un Zemgales pārvadātāji ir novesti tuvu bankrotam un nevar veikt saimniecisko darbību pilnā apmērā. Lai atrisinātu jautājumu par pārvadājumu turpmāku nodrošināšanu vietējos reģionālajos pārvadājumos, esot nepieciešams steidzami iedalīt trūkstošos finanšu līdzekļus, lai ar vietējiem reģionālajiem pārvadātājiem norēķinātos par 2013.gadā veiktiem darbiem pilnā apmērā.

Precīzi vēl nav aprēķinātas trūkstošās izmaksas, taču tiek lēsts, ka kopējie trūkstošie finanšu līdzekļi 2013.gadam varētu būt ap diviem miljoniem latu. Vidzemes un Zemgales reģioniem ceturtajā ceturksnī dotācijām patlaban vispār neesot līdzekļu, jo tie gada pirmajā pusē tika pārcelti, lai segtu pirmā ceturkšņa zaudējumus, skaidro LARPA. Tas izdarīts laikā, kad pārvadātāji rīkoja piketu un draudēja pārtraukt pārvadājumus.

Kā ziņots, Autotransporta direkcija informē, ka 2013.gadam piešķirtā valsts budžeta dotācija zaudējumu segšanai vietējās nozīmes satiksmē ir 9 100 443 lati, bet kompensācija braukšanas maksas atvieglojumiem - 1 717 765 lati. Savukārt 2014.gadam dotācijas bāze ir noteikta 9 611 074 latu apmērā, bet kompensācija braukšanas maksas atvieglojumiem - 1 769 642 lati. Tātad nākamajam gadam iezīmētais finansējums ir pat mazliet lielāks nekā šim gadam paredzētais, uzsver direkcijā.

Tāpat direkcijā norāda, ka, ņemot vērā valsts budžeta sastādīšanas pamatprincipus un vidēja termiņa budžeta ietvaru, finansējums zaudējumu kompensēšanai katru gadu ir samazināts atbilstoši maksimāli pieļaujamajam valsts budžeta izdevumu apjomam katrai ministrijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas