Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rekšņa: Jaunākā kārtībnieka amata ieviešana ir solis atpakaļ

Jaunākā kārtībnieka amata ieviešanu Valsts policijā (VP), kas ļautu šādu amatu ieņemt personām ar vidējo izglītību, portāla Diena.lv uzrunātie nozares eksperti vērtēja negatīvi un atzina, ka no tā cietīs policijas darba kvalitāte. Optimiskāka ir bijuši iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība), sakot, ka šī varētu būt metode, kas veicinātu cilvēku piesaisti policijas zemākajam sastāvam.

"Augstākā izglītība nekādā veidā neveicina cilvēku uzņemšanu policijā, līdz ar to šī varētu būt metode, kā piesaistīt cilvēkus zemākajam sastāvam, kas ir pats nepieciešamākais, lai nodrošinātu elementāru kārtību un drošību ielās. Policijā joprojām darbojas Policijas koledža, kurā, sākot strādāt policijā, iziet speciālo apmācību un cilvēku ar vidējo izglītību var apmācīt pamatlietās," pauda bijusī ministre.

Viņasprāt, policijas darba kvalitāti tas nemainīs, jo cilvēkam, kas patrulē uz ielas jāzina galvenokārt pamatlietas attiecībā uz likumiem un jābūt fiziski labi attīstītam. "Noteikti nevajag būt ekspertam sarežģītos jautājumos un pilnīgi pietiekami, ka ir vidējā izglītība, lai varētu nodrošināt elementāru kārtību un drošību uz ielas," piebilda L. Mūrniece.

Citādās domās ir drošības eksperts Juris Rekšņa, kurš portālam Diena.lv sacīja, ka šāda amata ieviešana būtu solis atpakaļ. "Es saprotu, kāpēc tas tiek darīts – ekonomija un kadru trūkums. Ne no labas dzīves Valsts policija to dara un, godīgi sakot, tas tomēr ir solis atpakaļ," sacīja J. Rekšņa.

Jaunākā kārtībnieka amats, viņaprāt, nav atzīstams arī kā pagaidu risinājums, jo "nekas nav mūžīgāks par pagaidu barakām".

Arī Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns norādīja, ka šāda amata ieviešana būtu apspriežama, tomēr viņš nepiekrīt tam, ka cilvēki "tiktu pieaicināti no ielas".

"Manā skatījumā varētu tikt ieviests šāds kārtībnieka amats, bet tad vajadzētu aicināt atpakaļ tos, kas ir strādājuši policijā, tos, kas ir aizgājuši prom un tiem, kam jau ir pieredze. Šeit tik un tā tiks ieguldīti valsts resursi, darbinieki būs jāapmāca un gala rezultātā pēc 2013. gada šie amati tiks likvidēti, tad darbiniekiem nāksies iet prom un atkal mēs būsim zaudētājos," uzskata A. Augustāns.

Jau ziņots, ka Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien izsludināts Ministru kabineta (MK) noteikumu grozījumu projekts, kas paredz jauna amata ieviešanu Valsts policijā – jaunākais kārtībnieks. Minētajā amatā tiks ieceltas amatpersonas ar vidējo izglītību un šo amatpersonu sākotnējā profesionālā apmācība notiks pēc individuāla apmācības plāna.

Top komentāri

latgals
l
Nav taisnība. Jaunākā kārtībnieka amats nav solis atpakaļ, bet normāla parādība. Mums visi tagad tikai vīri zvaigznēs un "ordeņu klučos", kas māk spriest un taisīt reformas. Retais priekšnieks atceras kā izauga no ielas, bet ja atceras, tad ar cieņu pret to sargiem. Ekonomija arī būs, bet reizē arī izaugsmes iespējas un kadru atlase. P.S. Bet rakstīt un runāt ar cilvēkiem mums nemāk arī augstskolas beigušie un tā saucamie maģistri. Veco laiku vidusskolu absolventi šajā ziņā ir izglītotāki.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas