Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgā sāk kursēt tamborēts Dziesmu svētku tramvajs

Šovasar, laikā no 1.jūlija līdz 10. jūlijam, Rīgā 6. un 11.tramvaja maršrutā no centra uz Juglu un Mežaparku kursēs "Tamborētais Dziesmu svētku tramvajs", informē biedrības "Latvijas Pilsoniskas sabiedrības atbalsta centrs" pārstāve Asnate Avotniece.

Dziesmu svētku tramvaja atklāšana notiks šodien 5.tramvaja depo Brīvības ielā 191 plkst. 11.

Pagarināto tramvaja sastāvu rotāšot Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem īpaši veidots tramvaja interjera noformējums, ko radījušas čaklās Rīgas rokdarbnieces.

Avotniece stāsta, ka tramvaja dekorēšanas ideja ir aizgūta no somu mākslinieces Virpi Vesanenas, kura darinājusi "brunčus" un aizkariņus Helsinku sabiedriskajam transportam. Māksliniece atbalstījusi idejas turpinājumu tamborētos mākslas darbos Rīgā.

Projektā piedalīties tikai aicināts ikviens Rīgas rokdarbnieks, taču kā pirmie tika uzrunāti Rīgas Sociālā dienesta dienas centru apmeklētāji. Starp interesentiem tika atlasītas 20 galvenās rokdarbnieces, kas veic pamatdarbu, taču projektā kopumā iesaistījušās vairāk nekā 40 dažāda vecuma dāmas, tamborējot atsevišķus motīvus, rakstus un ziedus, kas tiks iekļauti kopējā interjera noformējumā. Savukārt darba procesu vada un pārrauga māksliniece Māra Avotniece, taču katra rokdarbniece tiek aicināta ielikt tamborējumā savu individuālo rokrakstu, prasmes un izpratni par skaisto un latvisko.

"Tramvaja vagonu dekorēšanai ir izvēlētas četras pamattēmas: latviskās vērtības - zeme, gaiss, uguns, ūdens un mīlestība pret dziesmu, savu pilsētu un zemi; latvju raksti un to simbolisms kā piederības apliecinājums savai tautai; novadu dziesma, kas atgādina krāšņos tautas tērpu svārku audumus dažādos novados un, visbeidzot, ziedu pļava, lai svētku laikā arī pilsētā ienāktu daba un vasaras burvība," klāsta Avotniece, norādot, ka ziedu pļavas veidošanā ar vismaz vienu tamborētu ziedu bija iespēja piedalīties ikvienam Rīgas rokdarbniekam.

Rokdarbniece Aiga Kokare uzskata, ka dalība projektā ir vērtīgs pienesums svētku gaisotnei. "Kad es izlasīju informāciju par projektu, es uzreiz sapratu, ka tas ir priekš manis un es gribu piedalīties. Tā arī savējiem pateicu - tamborēšu! Ja uz Ziemassvētkiem varēju notamborēt 200 eņģeļus eglītei, tad varēšu arī tramvaja krēslus aptamborēt," sacīja Kokare.

Projekta īstenotāji un dalībnieces pauž cerību, ka tramvaja pasažieri priecāsies par rotājumiem un viņiem neradīsies vēlme tos "aizņemties". Projektu īsteno biedrība "Latvijas Pilsoniskas sabiedrības atbalsta centrs" ar finansiālu Rīgas domes Labklājības departamenta atbalstu.

Jau ziņots, ka Dziesmu un deju svētki šogad norisināsies no 30.jūnija līdz 7.jūlijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas