Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 24. maijs
Marlēna, Ilvija, Ziedone

Rīgas 40.vidusskolas Ētikas komisija rekomendējusi izteikt rakstisku piezīmi Rafaļskim

Rīgas 40.vidusskolas Ētikas komisija rekomendējusi skolas direktores pienākumu izpildītājai Jeļenai Vediščevai izteikt rakstisku piezīmi krievu valodas un literatūras skolotājam Vladislavam Rafaļskim (PCTVL) par izteikumiem radio, ka viņš nav lojāls valstij.

Kā informēja Vediščeva, Ētikas komisija nolēmusi, ka Rafaļskim turpmāk ārpus pedagoģiskās darbības un darba pienākumu veikšanas strikti jānorobežo politiskā viedokļa paušana. Skolotājam ieteikts, piedaloties jebkāda veida sabiedriskajās aktivitātēs, iepriekš saskaņot ar aktivitātes organizatoriem informāciju, kura tiks publiskota par viņu, viņa darbavietu un viņa darba pienākumiem. Tāpat skolotājam, izpaužot savu viedokli, precīzi jāizvēlas vārdi un korekti jālieto izteicieni.

Ētikas komisija norādījusi, ka, paužot savu viedokli, skolotājam jāņem vērā, ka viss teiktais var ietekmēt skolas tēlu un skolas kolektīva psiholoģisko klimatu.

Ētikas komisija sagatavos grozījumus Ētikas kodeksā par pedagoģisko darbinieku piedalīšanos sabiedriskajās aktivitātēs un politiskā viedokļa paušanu ārpus pedagoģiskā procesa.

Kā pastāstīja skolas direktores pienākumu izpildītāja Vediščeva, Ētikas komisijas sēdē Rafaļskis vēl vienu reizi apliecināja, ka, radio ēterā pasakot, ka ir nelojāls Latvijas valstij, viņš nav domājis, ka ir nelojāls pret Latviju, tās tautu un kultūru, bet gan pret pastāvošo režīmu un to, "cik tālu Latvijas tauta ir novesta, un nav svarīgi, par kuriem ir runā - par latviešiem vai krieviem, jo visi esam "vienā laivā"".

"Ētikas komisijas sēdē tika apkopots viss darbs, kas tika paveikts pusotras nedēļas laikā, proti, ziņojums par skolēnu aptaujas rezultātiem, ziņojums par skolas padomes sēdi. Kā pārsteigums mums nāca skolēnu vēstule, kurā viņi lūdza neatbrīvot skolotāju no darba, jo viņi bija pārliecināti, ka skolas vadība atbrīvos skolotāju no darba. Tā kā Rafaļskis savu viedokli pauda ārpus darba laika, darba vietas un darba pienākumu veikšanas, darba devējs nevar pielietot Darba likuma un Izglītības likuma normas," stāstīja Vediščeva.

Viņa atzina, ka skola izvairījusies skolēnus iesaistīt "neglītajā politiskajā spēlē". Viņa pieļāva, ka 166 parakstus skolēni savākuši ekspromtā akcijā vai arī tā ir bijusi apzināti organizēta. "Negribas domāt, kas tas tika ļaunprātīgi darīts, jo visus gadus skolēnu aptaujās ir atklājies, ka viņi mīl skolotāju Rafaļski, turklāt ne jau tādēļ, ka viņš ir politiska persona, bet tādēļ, ka viņš savu priekšmetu māca ļoti profesionāli, ir artistisks, prot skolēnos radīt interesi par savu mācību priekšmetu, visi viņa skolēni ir aizrautīgi lasītāji, tādēļ man gribas domāt, ka tā bija skolēnu iniciatīva "glābt" skolotāju," teica skolas direktores pienākumu izpildītāja.

Jau ziņots, ka Rafaļskis radio ēterā paziņojis, ka ir nelojāls Latvijas valstij. "Esmu gatavs godīgi pateikt, ka esmu šai valstij nelojāls. Es šo režīmu vienkārši nicinu. Tas atgrūž arī manus bērnus un rada tiem daudz problēmu," paudis Rafaļskis.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis aicināja Rīgas pašvaldību vērst uzmanību uz iespējamu likuma normu pārkāpumu Rīgas 40.vidusskolas skolotāja rīcībā par viņa izteikumiem radio ēterā, kuros viņš atzinis, ka ir nelojāls Latvijas valstij.

Savukārt nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (VL-TB/LNNK) aicināja izglītības ministru pievērst uzmanību šim gadījumam un rast risinājumu, lai šādi skolotāji nevarētu strādāt Latvijas izglītības iestādēs.

Drošības policija norādīja, ka personas subjektīvā attieksme pret valsti, tostarp arī negatīva, nevar būt par pamatu krimināltiesiskas izvērtēšanas sākšanai.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) iepriekš norādīja, ka politiķu un valsts uzdevums ir rūpēties, lai iedzīvotāji nejūtas atstumti un sveši šajā valstī, nevis jācenšas sodīt par to, ka kāds jūtas atstumts, līdz ar to lēmumu par to, vai Rīgas 40.vidusskolas skolotājam Vladislavam Rafaļskim (PCTVL) ir jāstrādā skolā, var pieņemt tikai skolas administrācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas